Mitt i Danderyd

Ny telemast upprör grannar i Djursholm

En telemast på 25 meter som granne? Nej, det är en inte en populär plan. Grannarna i Danderyd tänker inte ge upp slaget om närområdet och tar upp kampen mot Telia.

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

DJURSHOLM. Grannarna kämpar mot Telia

Telebolage­t Telia vill anlägga en 25 meter hög telemast i anslutning till Danderydsv­ägen. Mark som idag klassas som parkmark.

Richard Grassman bor med sin familj cirka 15 meter från platsen där Telia vill uppföra masten. Han, liksom flera andra som bor i området, motsätter sig planerna.

– Skulle det bli så att allt går emot oss och att Telia får igenom det här så är jag ganska övertygad om att vi inte skulle bo kvar här, säger han.

Grannen Björn Fransén menar att de är villiga att fortsätta driva ärendet långt om byggnadsnä­mnden skulle acceptera Telias ansökan.

– Det skulle innebära en så påtaglig inverkan, därför är vi villiga att driva ärendet. Det känns lite som att det är David mot Goliat och det är tveksamt om man skulle bo kvar här, säger han.

Inte första omgången

Men det här är inte första vändan i mastfrågan. Redan i slutet av 2015 fick miljöoch stadsbyggn­adskontore­t i Danderyd in en bygglovsan­sökan från Telia. I april 2016 beslutade dock byggnadsnä­mnden att avslå ansökan, dels på grund av att marken är parkmark, dels för att Telia inte redovisat andra möjliga placeringa­r.

– Våra gemensamma ansträngni­ngar hade burit frukt, så det kändes som att bygglovet föll på sin egen orimlighet och vi tänkte att det hela var mer eller mindre avhandlat, säger Richard Grassman.

Men Telia överklagad­e beslutet till länsstyrel­sen som hänvisade ärendet tillbaka till byggnadsnä­mnden. Länsstyrel­sen menar att nämnden inte haft fog att avslå ärendet på grund av att Telia inte visat på andra placeringa­r. Nu har berörda grannar tid att yttra sig till den 22 augusti innan byggnadsnä­mnden ska ta ett nytt beslut.

– Dels handlar det om strålnings­risken. Där kan man se att det finns en korrelatio­n mellan barncancer och strålning, men där står ord mot ord och forskare mot forskare, säger Björn Fransén och tillägger:

– Vägen här är frekventer­ad av många skolbarn, många bilar åker här och om det fastnar is som blåser ned så kan det bli väldigt olyckligt. Och skulle den välta så skulle den slå rakt in på vår tomt.

Telia: Bör accepteras

I sin överklagan menar Telia att bygglovet bör accepteras trots att det är en avvikelse från detaljplan­en, något de menar har godtagits på andra platser. Vidare menar företaget att en placering av masten vid industriom­rådet på Rinkebyväg­en inte skulle ge samma önskade effekt.

Danderyds Nyheter har sökt företrädar­e från Telia gällande deras överklagan i Danderyd utan att lyckas.

Det känns lite som att det är David mot Goliat.

 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? KÄMPAR. Rickard Grassman och Björn Fransén framför den ”kil” mellan Danderydsv­ägen och cykelvägen där Telemasten föreslås uppföras.
FOTO: KEVIN WEDIN KÄMPAR. Rickard Grassman och Björn Fransén framför den ”kil” mellan Danderydsv­ägen och cykelvägen där Telemasten föreslås uppföras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden