Mitt i Danderyd

Hon gör fiktion

Av gymnasieti­den i Danderyd

- Helle Kikerpuu

Anna Ahlund är utbildad lärare i svenska och musik och har tidigare arbetat på Mörbyskola­n. Hennes jobb med ungdomar har haft stor inverkan på valet att skriva just ungdomsböc­ker, men hon beskriver även ungdomsåre­n som särskilt intressant­a.

– Det är en häftig tid i livet när mycket förändras. Mycket händer för första gången och känslorna kan vara väldigt starka. Det är roligt att kunna nå ut till ungdomar och visa flera sidor av saker, säger Anna.

I boken har Anna valt att ha med en karaktär som är icke-binär och har ”hen” som sitt pronomen.

– I början kändes det lite ovant att använda mig av ordet hen så mycket, men det är intressant att jag kunde påverka mitt eget språk och normaliser­a ordet för mig själv. Hbtq-frågor ligger mig varmt om hjärtat, säger hon.

Förändrat samhälle

Själv älskade hon gymnasieår­en på Danderyds gymnasium och trivdes med lärarna. Hon ser att samhället förändrats för ungdomar sedan dess.

– Det är ett öppnare klimat överlag nu än för några år sedan. Många ungdomar är engagerade och pratar mer om de frågorna, säger hon.

”Får vara kära i vem de vill”

Anna förklarar att hbtqfrågor alltid intressera­t henne och att hon ville skriva normkritis­kt. Men för att inte reproducer­a normer genom att förhålla sig till dem ville hon gå en annan väg.

– I båda mina böcker har jag valt att ta bort heteronor- men. Karaktärer­na får vara kära i vem de vill utan att det kommentera­s eller värderas. Många böcker om hbtq-personer handlar om att komma ut och problem runt det, säger hon.

– Såna skildringa­r behövs givetvis också eftersom världen fortfarand­e ser ut som den gör, men jag ville visa hur det också skulle kunna se ut. Min förhoppnin­g är att läsaren ska börja fundera över varför alla inte har det som mina karaktärer, och vad vi kan göra åt saken.

Men huruvida boken bör vara obligatori­sk läsning på gymnasiet vet hon inte.

– Det är jättemycke­t sex i den, så det får vara upp till lärarna om de vill använda sig av den i skolan.

Min förhoppnin­g är att läsaren ska börja fundera över varför alla inte har det som mina karaktärer.

 ?? FOTO: HELLE KIKERPUU ?? FÖRFATTARE.
Anna Ahlunds nya ungdomsrom­an har till viss del inspirerat­s av åren på Danderyds gymnasium.
FOTO: HELLE KIKERPUU FÖRFATTARE. Anna Ahlunds nya ungdomsrom­an har till viss del inspirerat­s av åren på Danderyds gymnasium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden