Mitt i Danderyd

Stor cykelfest samlar grannarna

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Förrätt hos en granne, efterrätt hos en annan. En årlig cykelfest lockar ut Täbyborna för att äta middag hemma hos helt okända grannar.

Den nuvarande styrelsen i Skarpängsf­öreningen har återuppliv­at ett event som hållits i många år – cykelmidda­gen. Nu förbereder de för fullt inför årets upplaga.

– I vår regi är det tredje året i rad. Vi räknar med cirka 70 till 80 personer. Alla som är med är par, men det kan till exempel vara mamma, dotter eller kompisar, säger Anneli Juringe.

Kvällen startar med en mingelfest i föreningen­s egna lokal, dit alla cyklar.

– Sedan får paren ett kuvert där det står vilken adress man ska cykla till för förrätt. Det är ungefär tre eller fyra par som ska till samma ställe. Alla lagar någon rätt som man förberett innan, säger Anneli Juringe.

Adresser i kuvert

Efter maten dyker nya kuvert och adresser upp och delas ut till alla par. Sällskapen bryter upp och cyklar vidare mot nya mål.

– Målet är att man inte ska träffa någon man träffat under förrätten på varmrätten och efterrätte­n, och tvärtom. Och inte heller föregående år, säger Camilla Forsberg, som pusslar ihop schemat för kvällen.

Avslutas med stor fest

Kvällen avslutas sedan med en fest i föreningen­s lokal i Skarpäng.

– Många brukar komma, men det är alltid några som har så kul under desserten och kan bli kvar hemma. Det kan bli många roliga, nya bekantskap­er, säger Anneli Juringe.

För Skarpängsf­öreningen är det här ett sätt att skapa samhörighe­t i området.

– Vi tror att det är ett perfekt sätt att lära känna andra Skarpängsb­or. Ju fler man känner i grannskape­t, desto roligare. Vi blir lika förundrade varje gång över hur många man aldrig sett tidigare, säger Camilla Forsberg.

Jan-Erik Gustavsson har själv varit på många cykel- middagar och framhåller att man får se nya miljöer och lära känna nytt folk.

– När jag ser någon på bussen som jag varit hemma hos på middagen går jag och sätter mig där. Det är som att vi är gamla bekanta, säger han och tillägger:

– Man tänker bara på brottsligh­et kring grannsamve­rkan, men det här är en form av positiv grannsamve­rkan.

”Strunta i alla krav”

Camilla Forsberg hoppas att många vågar anmäla sig.

– Det är så otroligt roligt. Det är spänning, god mat utan någon press att det ska vara en nobelmidda­g. Strunta i alla krav och ha en kul kväll med många nya bekantskap­er, säger hon.

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? REDO FÖR FEST. Jan-Erik Gustavsson, Camilla Forsberg och Anneli Juringe är peppade inför
FOTO: LOTTEN ENGBOM REDO FÖR FEST. Jan-Erik Gustavsson, Camilla Forsberg och Anneli Juringe är peppade inför

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden