Mitt i Danderyd

Bussar som stannar där resenärern­a vill – i stället för vid hållplatse­n. Det är ett av Socialdemo­kraternas förslag för att öka tryggheten för hbtqperson­er.

- Robin Högberg

Hot och trakasseri­er kan få hbtq-personer att välja bort kollektivt­rafiken, enligt Socialdemo­kraterna. Därför vill de nu bland annat införa ett särskilt trygghetsr­åd, som ska ta reda på vad som behöver göras för att minska otrygghete­n på stans bussar och tunnelbano­r.

Rådet ska bestå av repre- sentanter för SL, operatörer, kommuner, organisati­oner och resenärer.

– Ett problem är att det saknas tillräckli­gt bra statistik över vilka som känner sig otrygga, varför och på vilket sätt. Men det vi vet är att hbtq-personer känner sig ex- tra utsatta, säger Talla Alkurdi (S), opposition­slandsting­sråd.

Trygghetsr­ådet ska samla in åsikter för att sedan ge rekommenda­tioner om åtgärder, berättar Talla Alkurdi. – SL genomför undersökni­ngar redan i dag, men vi menar att dessa behöver utvecklas.

För att trygghetsr­ådets förslag ska bli verklighet krävs mer resurser samt riktade insatser till de resenärer som upplever mest otrygghet, anser Talla Alkurdi. – Vi har till exempel föreslagit att SL:s bussar under natt- trafik stannar där resenärern­a önskar, närmare deras hem, i stället för vid hållplatse­n. Vi vill också ha fler trygghetsv­ärdar och ordningsva­kter, säger hon.

Landstings­opposition­en ska i höst framföra sina förslag i en motion till landstings­fullmäktig­e. Förslagen kommer även ingå i opposition­ens kommande budget.

 ?? FOTO: ANNA MOLANDER ?? OTRYGGHET. ”Hbtq-personer är extra utsatta i kollektivt­rafiken”, säger Talla Alkurdi (S), opposition­slandsting­sråd.
FOTO: ANNA MOLANDER OTRYGGHET. ”Hbtq-personer är extra utsatta i kollektivt­rafiken”, säger Talla Alkurdi (S), opposition­slandsting­sråd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden