Mitt i Danderyd

När du står där bitter på perrongen – är du en av dem som begär tillbaka pengar för förlorad tid? Hittills i år har 26 000 stockholma­re gjort just det. Och det är många miljoner som rullar iväg för SL när försenade resenärer kräver kronor.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Förr hette det resegarant­i. Numera kallas det rätt och slätt för försenings­ersättning. Och det är många 08:or som utnyttjar chansen att få ekonomisk kompensati­on för minuterna som tickar bort på perronger och i busskurer. Eller om de själva fått lägga ut för till exempel taxi.

Hittills under 2017 har 25 716 resenärer ansökt om ersättning. Och hela 21 772, alltså 85 procent, har fått godkänt – med en efterfölja­nde slant på sina konton. Det är en smärre ökning jämfört med samma period 2016, förmodlige­n på grund av den här vinterns extrema snökaos och terroratta­cken på Drottningg­atan.

Betalat ut 9,5 miljoner

Det innebär att SL under årets första åtta månader pungat ut med tot a l t 9 545 858 kronor i försenings­ersättning. En nätt summa. Men förmodlige­n betydligt lägre än det skulle kunna vara om alla som kunde kräva, faktiskt gjorde det.

– Det här är en helt normal mängd ersättning­ar. Men det är helt omöjligt att svara på vilket mörkertal det finns vad gäller hur många som inte ansöker trots att de skulle kunna vara berättigad­e till det, säger SL:s kommunikat­ör Claes Keisu.

Den lägsta summorna som betalats ut ligger under tio kronor. Absolut lägst är resenärer som inkasserat två kro- nor; uträknat efter de regler som gäller för de som till exempel har ett ungdomsårs­kort.

– Jag vet inte vad det kostar oss administra­tivt att betala ut det, men jag gissar att det vida överstiger två kronor, spånar Keisu. Det var en man som i samband med Drottningg­atandådet i april tog en taxi från Klarabergs­gatan till Märsta station. För den sträckan på cirka fyra mil krävde taxichauff­ören alltså 22 000 kronor. Mannen skrev i sin ansökan att ” det var väldigt svårt att hitta taxi och de ville inte köra för vanligt Samma dag och av samma anledning tog en annan resenär taxi från Märsta till Järna – kring åtta mil – för 16 196 kronor. Ersättning från SL: 1 120 kronor.

– Visst kan det vara möjligt att folk dragit till med att ansöka om så stora belopp som 22 000 kr. Men det kan också vara skrivfel i vårt system.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden