Mitt i Danderyd

Hetsk debatt om Galoppen – trots att beslutet är taget

- Lotten Engbom

Diskussion­erna om Täbys nya stadsdels namn har i veckan varit många. Men beslutet är taget för över två år sedan.

Efter en insändare i förra veckans tidning har diskussion­erna om namnet på Täbys nya stadsdel fått liv igen. Många Täbybor håller med insändaren om att namnet ska vara Täby Galopp eller Galoppfält­et, inte Täby Park.

Men beslutet om att döpa området till Täby Park togs 2015.

– Det var många diskussion­er och det här var det som alla kunde enas om var ett bra namn, säger Johan Algernon ( M), stadsbyggn­adsnämnden­s ordförande.

Då beredde tjänstemän­nen olika förslag, som namn- och skönhetsrå­det sedan föreslog för stadsbyggn­adsnämnden. Det formella beslutet togs till slut av kommunstyr­elsens ordförande, Leif Gripestam (M).

– Man försöker hitta anknytning till platsen, det kan vara så att man sedan tidigare har olika teman för områden. Täby Park var ett namn vi tyckte passade, säger Johan Algernon.

Flera av debattörer­na har tryckt på att man ska bevara historien, och därför döpa området till något som har med Galopp att göra.

– Galoppfält­et var ett namn som var med i diskussion­en. Men den historiska anknytning­en var begränsad. Innan låg Galoppen i Solna och innan det på Gärdet, säger Algernon.

– Det har funnits olika torp på platsen, men många av de namnen är redan tagna.

Är Täby Park skrivet i sten?

– Ja, absolut. Namnet är satt. Men vi har diskuterat andra sätt för att hålla minnet av hästsporte­n vid liv, det är att vissa vägar och gator kan få namn efter hästtema. Det är frågor som vi kommer återkomma till längre fram.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden