Mitt i Danderyd

Råkultur stänger i sin nuvarande form och ska istället ägna sig åt catering och takeaway. Men en hemlighets­full Sayan Isaksson antyder att det kan bli en fortsättni­ng.

- Patrik Wirén

Sedan starten 2009 har restaurang­en på Kungstensg­atan vunnit flera utmärkelse­r med sin skandinavi­ska version av sushi. Nu, åtta år senare, avslutar Råkultur den traditione­lla restaurang­verksamhet­en. Sayan Isaksson, kock och delägare av restaurang­erna inom Esperanto Group, menar att det är tid att gå vidare.

– När vi öppnade hade vi en naiv syn på sushi. Jag hade inte ens varit i Japan vid den tidpunkten. Men vi gjorde en egen tolkning som var ganska spännande och som blev väldigt bra emottaget. Det har varit fantastisk­t roligt och kreativt, men nu är det dags att göra någonting annat.

Han förklarar vidare att sushikarta­n i Stockholm ritats om rejält sedan Råkultur öppnade. Nya aktörer har tillkommit och ambitionsn­ivån har höjts rejält jämfört med då.

– Vi har absolut märkt att vi har fått konkurrens och för egen del tror jag det var en lagom lång tid för oss. Det är skönt att sluta medan vi fortfarand­e har ett positivt laddat namn och varumärke. Vi blickar framåt och vem vet? Det kanske dyker upp någonting. Vi får se. Det här ger oss utrymme för en kreativ arbetsro.

Ska jag tolka det som att Råkultur kommer att få en uppföljare?

– Vem vet? Men det är inte säkert att det kommer heta Råkultur. Vi kommer alltid att ha projekt men det behåller vi för oss själva under tiden de genomförs. Det saknas inte projekt, så mycket kan jag säga.

Råkultur avslutar sin traditione­lla restaurang­verksamhet den 31 augusti.

 ??  ?? ”– När vi öppnade hade vi en naiv syn på sushi. Jag hade inte ens varit i Japan vid den tidpunkten”, säger prisade krögaren Sayan Isaksson.
”– När vi öppnade hade vi en naiv syn på sushi. Jag hade inte ens varit i Japan vid den tidpunkten”, säger prisade krögaren Sayan Isaksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden