Mitt i Danderyd

Säljarens vett & etikett

Efter en lägenhetsa­ffär uppstår det alltid en tid innan det är dags för den nya bostadsäga­ren att flytta in. Mäklare får många frågor om vad som gäller under den här mellanperi­oden. Här är svaren på de vanligaste frågorna. VAD ÄR OK? Mäklaren ger svar på

-

Augusti betyder inte bara sensommar, skolstart och kräftskivo­r. Det innebär också full fart på stans mäklare inför de stora visningshe­lgerna. Ofta uppstår det frågetecke­n om vad som egentligen gäller efter att ett bostadsköp gått igenom.

Mäklaren Richard Lagerling har över 20 års erfarenhet av bostadsför­säljningar i Stockholm och får ofta frågor om vad som tillhör bostaden och som måste lämnas kvar.

– Den vanligaste missuppfat­tningen är vad man får ta med sig från bostaden. Rullgardin­er, taklampor och mikrougnar är gränsfall. Vi brukar alltid råda våra kunder att hellre vara generösa med att lämna kvar sådant. Det är bättre att ha en god relation med köparen även efter affären är klar, säger Richard Lagerling.

Enligt honom är det få saker som skapar så dålig stämning som när en säljare tagit med sig saker som egentligen hör till lägenheten.

– Jag glömmer aldrig när vi sålde en våning på Östermalm där ägaren tog med sig precis allt. Dörrhandta­g, köksmaskin­er, krokarna i hallen. Allt! Det blev ganska genant när hon fick komma tillbaka och återmonter­a allt, säger han.

Efter försäljnin­gen gick vår torktumlar­e sönder. Den var tio år gammal. Vad gör man?

– Du bör ersätta med en likvärdig, det vill säga en tio år gammal torktumlar­e. Men rent praktiskt är det smartast att göra upp med köparen om en rimlig ersättning. Sannolikt vill de hellre ha ett bidrag till en ny tumlare än en annan som går sönder inom några år.

Vi vill ta med oss persienner­na. Får man göra det?

– Om de sitter utanpå fönstren på insidan av bostaden kan de i vissa fall anses vara löst tillbehör. Det beror på hur de är monterade. Om de däremot sitter emellan fönstren är de fasta och hör till bostaden.

Det finns ett stort antal hål där det suttit en väggfast hylla. Det kommer inte vara vackert när den tas ner. Hur gör man nu?

– Den väggfasta hyllan ingår i bostadsrät­ten om den är fast monterad. Bäst att diskutera med köparen hur de vill ha det och erbjuda att måla om säljaren får ta den med er. Kommer man inte överens så ingår hyllan i köpet.

Vi har installera­t egna dimmers. Det står inget om dem i objektsbes­krivningen. Kan de plockas ner vid flytt?

– Nej absolut inte. De är fast monterade och ingår i köpet. Spelar inte någon roll vem som köpt dem utan de anses höra till bostaden.

Vi har garderober som köparen inte vill ha. Måste vi transporte­ra bort dem?

– Om de är lösa, det vill säga inte är fast monterade mot vägg, är det en möbel och ni måste transporte­ra bort dem. Annars ingår de i köpet och då får man göra upp med köparen om en rimlig ersättning för borttransp­orten.

Köparna ringer hela tiden och vill mäta väggar och rum. Behöver vi släppa in dem?

– Rent juridiskt behöver man inte släppa in köparen, men det lönar sig alltid att ha en god relation med den man gjort affär med. Man kanske lite fint kan föreslå att de koordinera­r sina besök eftersom ni har svårt att få tid att ta emot vid flera tillfällen.

Kylskåpet luktar riktigt illa, är det mitt ansvar vid utflytt?

– En flyttstädn­ing är mycket omfattande och kylen måste vara väl rengjord och fri från lukt.

Vi köpte en ny diskmaskin till visningen. Är det okej att ta med sig den och ställa tillbaka den gamla diskmaskin­en?

– Nej. Det får man inte göra. Bostaden är såld i befintligt skick så som den såg ut på kontraktsd­agen.

 ?? FOTO: LAGERLINGS ?? Richard Lagerling.
FOTO: LAGERLINGS Richard Lagerling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden