Mitt i Danderyd

ENEBYBERGS EGNA VINGÅRD

Fruktkunge­n Karl odlar vindruvor på tomten.

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Frukt och grönsaksku­ngen Karl Bergander har ett långt liv bakom sig inom fruktindus­trin. Och med sina gröna fingrar har han nu lyckats odla över 100 kilo vindruvor i trädgården i Enebyberg som nu ska bli vin.

När man kliver in på Karl Berganders tomt, precis på gränsen mellan Täby och Danderyd, ser man klasarna hänga från skingrande grenar utmed garagebygg­naden. Mellan hemmet och garaget står ett vindruvetr­äd och har så gjort de senaste åtta åren.

– Vi har bott 15 år i Marbella under vintrarna och jag har haft mycket kontakt med avocadoodl­are där genom åren och där hittade jag en muskatdruv­a, så jag köpte med en stam hem, säger han.

”Enastående”

I år räknar Karl med att, när skörden plockas ned i oktober-november, få ihop upp mot 150 kilo druvor.

– Vissa kallar det gröna fingrar, men jag har pysslat om trädet och nu är det enastående. Jag vet inte om det finns någon hemlighet, vi klippte ned stammen till en meter för tre år sedan som man gör i sydliga länder.

Tidigare har de gjort saft eller ätit av druvorna, men i år ska det bli vin av druvorna från tomten.

– Då plockar vi ned druvorna och sen har jag en bekant i Gdansk som i sin tur har en bekant som gör vin, så det ska bli ett roligt experiment, så förhoppnin­gsvis blir det några flaskor.

Först med mogen avocado

Hemma i Enebyberg får vindruvorn­a kärlek, i huset i Alicante är det fokus på apelsinträ­det och på sitt bed and breakfast i Thailand har han odlat allt från rambutan till kokospalme­r. Att Karl har en kärlek till frukt och grönsaker ter sig ganska naturligt.

– Jag har importerat frukt i mitt familjebol­ag sedan 1970-talet till 2005 från hela världen och sålt vidare till grossister. Jag var först med att importera mogen avocado i slutet av 1990-talet, säger han.

– Jag kan inte gå in i en mataffär idag utan att granska deras avdelning för frukt och grönsaker och tyvärr tycker jag de allra flesta är dåliga.

Om vintet blir gott eller inte återstår att se och samma frågetecke­n finns för nästa års skörd. Men 2017 har i alla fall blivit året med bäst resultat.

– Det är helt fantastisk­t att se resultaten, nu när man har facit i hand och man tänker ”wow”, säger Karl Bergander.

Jag har pysslat om trädet och nu är det enastående.

 ??  ??
 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? REKORD. Årets skörd lär hamna på runt 150 kilo vindruvor enligt Karl, vilket är rekord under de åtta år han haft sitt vindruvstr­äd.
FOTO: KEVIN WEDIN REKORD. Årets skörd lär hamna på runt 150 kilo vindruvor enligt Karl, vilket är rekord under de åtta år han haft sitt vindruvstr­äd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden