Mitt i Danderyd

Då avgörs frågan om jättemaste­n

I slutet av augusti ska byggnadsnä­mnden avgöra om det blir en telemast eller inte i Djursholm. Flera grannar har uttryckt kritik mot masten och val av plats – något som nu Telia bemöter. SVARAR GRANNARNA: ”Har aldrig hört om en mast som fallit”

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

I förra veckan träffade Danderyds Nyheter boende i närheten av Danderydsv­ägen, cirka en kilometer efter att du svängt av från E18 mot Djursholm. Där vill Telia anlägga en 25 meter hög telemast. Flera grannar är kritiska mot förslaget och den 30 augusti ska beslut fattas i byggnadsnä­mnden.

Stor oro bland lokalbor

En del av grannarnas oro består av strålnings­risk och att masten eventuellt skulle utgöra en fara om den skulle falla eller om is som fryser på masten skulle falla ner på gångbanan.

– Vi bygger alltid våra basstation­er gällande gränsvärld­en för radiovågor och självklart följer vi alltid alla regler. Det är beprövad teknik och jag har aldrig hört talas om att en mast ska ha fallit, säger Inger Gunterberg, kommunikat­ör på Telia och tillägger:

– Sen talar vi om en mast utan linor eller steg som is eller snö kan lossna och falla ner ifrån.

Bygglov tidigare avvisats

Telias bygglov var uppe i byggnadsnä­mnden redan 2016 men avvisades då på grund av att man inte redovisat förslag på andra platser. Kommunen har träffat Telia och bland annat föreslagit området vid Rinkebyväg­en.

– Tyvärr uppfyller inte något av alternativ­en kraven för Telias utbyggnad, bland annat på grund av avstånd och befintlig transforma­torstation med kraftledni­ngar, säger Inger Gunterberg på Telia.

Vidare menar telebolage­t att masten inte skulle påverka markanvänd­ningen i större utsträckni­ng och att den nedre delen av masten kommer skymmas av de träd som finns på platsen.

Ligger nära naturreser­vat

Marken klassas som parkmark och Jamal Esfahani är stadsarkit­ekt på Danderyds kommun och förbereder ärendet ännu en gång för byggnadsnä­mnden.

– Vi har inte ändrat vår uppfattnin­g. Vi har försökt hitta en annan placering med hänsyn till att vi inte tycker placeringe­n är lämplig, det är ett öppet kulturland­skap som har högt värde och det ligger i anslutning till naturreser­vat.

 ??  ??
 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? GRANNAR. Björn Fransen bor cirka 20 meter från platsen där Telia vill uppföra sin telemast och var en av grannarna som vi pratade med förra veckan som är kritisk till förslaget.
FOTO: KEVIN WEDIN GRANNAR. Björn Fransen bor cirka 20 meter från platsen där Telia vill uppföra sin telemast och var en av grannarna som vi pratade med förra veckan som är kritisk till förslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden