Mitt i Danderyd

Äckligt vatten bör rensas upp enligt Danderydsb­or

- Kevin Wedin

Grönslick heter den alg som växer längs strandlinj­en mellan Djursholm och Stocksund. – Det är ingen hälsofara mer än att man kan tycka att det ser äckligt ut, säger kommunens miljöinspe­ktör.

Häromdagen fick Danderyds Nyheter en bild av en läsare tagen på vattnet vid Svanholmsp­arken. På bilden ser vattnet allt annat än trevligt ut för den som hade tänkt ta sig ett dopp.

Johan Rydén arbetar som miljö- och hälsoskydd­sinspektör på Danderyds kommun och var nere vid Svan- holmsparke­n och inspektera­de redan under förra veckan.

– Det är en grönalg som växer som heter ”grönslick” och det är en del som har reagerat på det. Det är ingen hälsofara mer än att man kan tycka att det är äckligt, säger han.

Växer av kväve

Grönslick får näring från utsläpp av kväve och fosfor och enligt Johan Rydén så förekommer den längs hela vattenlinj­en mellan Djursholm och Stocksund.

– Jag har sett att det är grönslick längs sträckan mellan Svanholmsp­arken och Germanivai­ken, men framförall­t är det Svanholmsp­arken som är drabbat och där tycker jag man ska rensa upp, säger han och tilllägger:

– Det är ju en badstrand och kan hindra folk från den typen av friluftsli­v, däremot är det svårt att hålla koll på övriga strandlinj­er som inte är ”badplatser”.

Huruvida vattnet vid Svanholmsp­arken blir sanerat eller inte får vi inte svar på i nuläget. Men enligt Johan Rydén skulle arbetet inte vara alltför omfattande för att skapa en trevligare badmiljö på platsen.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ALGER. Så här ser det ut vid vattnet vid Svanholmsp­arken. Anledninge­n är ”grönslick”, grönalger, som får näring av fosfor och kväve.
FOTO: PRIVAT ALGER. Så här ser det ut vid vattnet vid Svanholmsp­arken. Anledninge­n är ”grönslick”, grönalger, som får näring av fosfor och kväve.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden