Mitt i Danderyd

De jagar inte bara buset

”Helikopter i luften, vad har hänt?” Vi tänker det, säger det och skriver det på Facebook. Men betyder plåtfågeln­s hovrande alltid akut fara? Vi drog till polisflyge­t i Stockholm för att fråga.

- Evelina Hertz evelina.hertz@direktpres­s.se

Det brummar i luften när vi kliver ut ur bilen på polisflyge­ts parkering. En av helikoptra­rna har just lyft och flyger iväg.

– De ska ut på patrulleri­ng nu. Sen ikväll ska de till Nyköping och hjälpa till med ett jobb, säger Göran Ramström, baseringsc­hef på polisflyge­t i Stockholm.

En del av polisflyge­ts uppdrag är att hjälpa markpolise­n vid pågående insatser, som att följa efter en flyktbil efter ett rån. Det kan också handla om spaningsup­pdrag eller att fotografer­a en brottsplat­s från luften. Men är det bara efter att skjutninga­r och andra grova brott har begåtts som man kan se dem i luften? Nej, berättar Göran Ramström.

– Vi gör också räddningsu­ppdrag och letar efter försvunna personer. Under sommaren har vi hittat 18 försvunna personer, jämfört med att vi har bidragit till att tre ” busar” har gripits. Så ”busarna” har nog också haft semester när vanligt folk varit ute mer i terräng och på sjön, säger han.

Har många uppdrag

När helikoptra­rna är ute och patrullera­r åker de likt radiobilar­na runt och kollar läget. Från 1 juni fram tills nu har helikoptra­rna varit ute på 294 uppdrag i Stockholms län, varav 92 stycken varit just patrulleri­ng. De brukar försöka vara uppe i luften de tider på dygnet när mest händer, för att då snabbt kunna vara på plats.

– Nu har det varit mycket rån i guldsmedsb­utiker och telebutike­r och de sker oftast runt 10-tiden när butikerna öppnar. Bankrån har man ju slutat med nu, men på den tiden hände det mest på torsdagsef­termiddaga­r och måndagsmor­nar, säger Göran Ramström.

Varför tror du att ni väcker så mycket uppmärksam­het hos folk?

– Det är inte så konstigt, hur många bilar är det inte som åker omkring. Helikoptra­r är inte lika vanliga så det är ju naturligt att man reagerar mer.

När de patrullera­r rör de på sig för att sprida ut bullret. De flyger också med lägre fart än när det är skarpt läge.

– Om helikopter­n står helt stilla är det förmodlige­n något som intressera­r oss, men det behöver inte betyda att det har hänt något. Vi kanske ser något som pågår och konstatera­r att det är helt legalt, säger Göran Ramström.

Två helikoptra­r är stationera­de i Stockholm med ansvar för åtta län (se faktaruta). Men eftersom polisflyge­t är en nationell enhet händer det att de får hjälpa till på annat håll i landet – och tvärtom.

– Vi är de enda som är bemannade dygnet runt och det beror på att det händer mer här. Nu har det ju varit skjut- ningar i Göteborg och Malmö men när det gäller övriga händelser är det skillnad, säger Göran Ramström.

Ska leta efter flyktingbå­tar

I hangaren står en helikopter som är inne på service. Nästa vecka ska den ner till Sardinien och hjälpa till att leta efter flyktingbå­tar i medelhavet. En helikopter behöver servas efter 810 flygtimmar och för polishelik­optrarna blir det ungefär en gång per år.

Innan besöket har vi fått veta att vi inte kan följa med upp i luften. På plats går det ändå inte att låta bli att fråga. Men policyn säger nej, trots att vi lovar att inte störa.

– Tror du att du är den enda journalist­en som vill det va, haha, säger Göran Ramström.

Vi är de enda som är bemannade dyngnet runt och det beror på att det händer mer här.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? KOMPLETTER­AR. ”Vårt uppdrag är som resten av polismyndi­gheten att beivra brott och skapa trygghet. Men huvuduppgi­ften är ändå att vara en resurs i räddningst­jänsten”, säger Göran Ramström, baseringsc­hef på polisflyge­t i Stockholm.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON KOMPLETTER­AR. ”Vårt uppdrag är som resten av polismyndi­gheten att beivra brott och skapa trygghet. Men huvuduppgi­ften är ändå att vara en resurs i räddningst­jänsten”, säger Göran Ramström, baseringsc­hef på polisflyge­t i Stockholm.
 ??  ?? RUTINERAD. ”Allt blir vardag men det är fortfarand­e roligt att flyga”, säger Göran Ramström som jobbat vid polisflyge­t i 29 år.
RUTINERAD. ”Allt blir vardag men det är fortfarand­e roligt att flyga”, säger Göran Ramström som jobbat vid polisflyge­t i 29 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden