Mitt i Danderyd

SITTER I SJ N

Vill man hem till Tranholmen efter 18.30 gäller det att ha egen båt. Det har långt ifrån alla – därför propagerar nu Mikael Sjöbeck och Eva Lundström för senare avgångar med färjan från fastlandet.

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

UPPROP FÖR TRANHOLMEN. Vill ha senare färja

Det gäller att vara i tid klockan 18.30 när dagens sista färjan, Waxholmsbo­lagets linje 81, lämnar Ropsten och beger sig mot Tranholmen och med Storholmen som slutdestin­ation.

Och nu har Tranholmsb­on Mikael Sjöbeck, som bott på ön sedan 2003, startat ett upprop för att förenkla vardagen för sig och sina cirka 400 ögrannar. Hittills har 125 personer skrivit på uppropet.

– Det är min femtonde vinter som kommer nu. Förut jobbade jag i stan men kan nu jobba hemma. Men jag ser ju problemen och känner ett ansvar. Vi som har bott här länge har lyckats fixa båtplatser och sådant, men för nyinflytta­de så kan det vara svårare, säger Mikael.

Krav på landstinge­t

Uppropet handlar om två krav, dels ett minimikrav om att, från april 2018, införa en extra kvällstur till Tranholmen med den färja som kommer till Ropsten 19.45, alltså då bara tur och retur till Danderydsö­n.

Grundkrave­t innebär dock att förlänga tidtabelle­n för hela linje 81 med en avgång klockan 20.00 med stopp på alla ordinarie bryggor och då även lägga till en extra kvällstur till Tranholmen 21.15.

Och för att visa hur nöd- vändigt det är med förbättrad kommunikat­ion ska nu Mikael med grannar på Tranholmen försöka finansiera en egen kvällstur under onsdagar och torsdagar i hösten.

– Generellt sett är det så att om du jobbar, så går det två färjor på morgonen och två hem på eftermidda­gen, men det passar inte om man jobbar över. Det går inte att umgås med folk inne i stan, då måste man lösa det med egen båt, säger Mikael.

Måste kanske flytta

Eva Lundström, som varje dag pendlar till arbetet i innerstan, lade för ett tag sedan ut sitt hus till försäljnin­g. Anledninge­n var att det var ohållbart att arbeta centralt och bo på Tranholmen. Men när hon fick höra om Mickes insamlings­förslag så beslöt hon sig för att ge livet på ön ytterligar­e en chans.

– I så fall löser jag mitt problem att kunna komma hem två dagar i veckan. Men blir det ingen permanent färja så måste jag flytta, säger hon.

Trots att man nu själva försöker finansiera extraturer under hösten så handlar en permanent förbättrin­g av båtturerna om möjlighete­n att skapa ett behov åt Tranholmsb­orna.

– Jag kan inte ta ansvar för att det ska finnas ett underlag och att folk kommer använda båten från dag ett. Vi pratar om att man ska ge människor en möjlighet att skaffa sig ett behov där privat båt och egen bryggplats inte behovs, säger Mikael Sjöbeck.

 ??  ??
 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? FLYT I OFLYTEN. Mikael Sjöbeck och Eva Lundström bor båda på Tranholmen och vill kunna ta färjan hem även lite senare på kvällen. I dagsläget går den sista färjan från Ropsten klockan 18.30 mot Tranholmen under vardagarna. Miael Sjöbeck har egen båt...
FOTO: KEVIN WEDIN FLYT I OFLYTEN. Mikael Sjöbeck och Eva Lundström bor båda på Tranholmen och vill kunna ta färjan hem även lite senare på kvällen. I dagsläget går den sista färjan från Ropsten klockan 18.30 mot Tranholmen under vardagarna. Miael Sjöbeck har egen båt...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden