Mitt i Danderyd

Bokhandeln vänder blad med Dorothea

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

I början av oktober får Djursholms bokhandel en ny ägare – förläggare­n och Enebybergs­bon Dorothea Hygrell.

Djursholms bokhandel har funnits ute till försäljnin­g sedan i början av 2017. Och nu är det klart att den som tar över bokhandeln är Enebybergs­bon Dorothea Hygrell.

– Jag tycker det här låter som ett intressant projekt. Jag har arbetat med böcker på annat sätt, på förlag, och har funderat länge och väl på det här, säger hon och fortsätter:

– Tidigare har jag läst en del skriverier om att det går dåligt för den fysiska bokbransch­en, men den här butiken verkar inte gå dåligt.

Det var i början av året som de nuvarande ägarna, Mats Ahlström och Tove Skarstedt, bestämde sig för att det var dags för någon ny att ta över efter tio år på torget.

– Det är jättejobbi­gt. Jag har varit 37 år i branschen och det är en livsstil som jag och min fru haft så det är klart att det är svårt att släppa taget om vad man tycker är roligast. Men vi är ju väldigt måna om att komma hit och köpa böcker i fortsättni­ngen, sa Mats Ahlström tidigare till Danderyds Nyheter.

Föryngring på hyllorna

Dorothea Hygrell arbetar i dag på ett barnboksfö­rlag och mycket kommer vara sig likt när hon tar över. Förfat- tarbesöken kommer behållas, men lite mer fokus på barnoch ungdomsböc­ker kan det bli.

– Eftersom jag jobbar på barnboksfö­rlag så har jag lite extra koll på det och tycker att det är något att lyfta fram ännu lite mer. Men annars är det viktigt att ta tid och lära känna bokhandeln och kunderna.

Vad tycker du om bokhandeln i dag?

– Den är väldigt inbju- dande och charmig, trevlig att komma in i. Själv är jag en person som vill tillbringa längre tid när jag kollar efter böcker och så vill jag att kunderna ska känna. Vad säger du om läget? – Det är ett bra läge i Djursholm. Det som är lite synd är att den är väldigt lokal. Det är ju en så fin bokhandel att man vill att många andra ska hitta dit också, så det blir en utmaning. Men det är en bra bokhandel för Djursholma­rna, men det är många i Danderyd som inte har koll på att butiken ens finns, säger Dorothea Hygrell.

Det är ju en så fin bokhandel att man vill att många andra ska hitta dit också

 ??  ??
 ??  ?? VÄNDER BLAD. Nu väntar ett nytt kapitel för Djursholms bokhandel – den 2 oktober lämnar Mats Ahlqvist över butiken till dess nya ägare, Dorothea Hygrell.
VÄNDER BLAD. Nu väntar ett nytt kapitel för Djursholms bokhandel – den 2 oktober lämnar Mats Ahlqvist över butiken till dess nya ägare, Dorothea Hygrell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden