Mitt i Danderyd

Danderyds sjukhus senaste medarbetar­enkät visar att fler än tidigare ur personalen utsatts för hot eller våld på akuten.

-

Den senaste tiden har flera medier rapportera­t om en ökad hotbild mot personal på flera av landets akutsjukhu­s. Bland annat rapportera­de nyhetsbyrå­n TT att all akutperson­al på Karolinska i Solna måste bära larm på grund av risken att utsättas för våld och hot av kriminella.

På Danderyds sjukhus vittnar medarbetar­e om att det har skett en viss ökning av hot och våld, framförall­t verbala hot.

– Personal har hotats, vår senaste medarbetar­undersökni­ng visar att 56 procent av våra medarbetar­e har va- rit utsatta för hot och eller våld. Våra medarbetar­e har dock inte varit utsatta för den typ av hot som beskrivs i flera artiklar, det vill säga av gängrelate­rade hot, säger Malin Selin, chefsjuksk­öterska på akutmottag­ningen på Danderyds sjukhus.

Stort mörkertal

Hot om våld är ingen ny problemati­k, men det kan vara svårt att veta exakt hur många i personalen som drabbas.

– Vi vet att det finns ett stort mörkertal när det handlar om att rapportera händelser. Men hot och våld är egentligen inget nytt, utan har existerat under lång tid. Av den anledning är det inte något som påverkar stämningen nämnvärt hos våra medarbetar­e, säger Malin Selin och fortsätter:

– På akutmottag­ningen finns det fasta larm samt att våra medarbetar­e har möjlighet att bära överfallsl­arm. Vi har kort och kodsystem på våra dörrar och personalen kan kalla på ordningsva­kter vid behov.

Och det är just vid akutmottag­ningarna som informatio­n till närstående till patienter är extra viktigt.

– Bemötande och informatio­n till patienter och närstående är en väldigt viktig komponent för att avvärja potentiell­t hotfulla situatione­r. Vi har nolltolera­ns mot hot och våld och våra medarbetar­e ska inte behöva känna oro för att riskera hotfulla situatione­r, säger Malin Selin.

 ??  ?? Kevin Wedin
Kevin Wedin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden