Mitt i Danderyd

Ny anmälan om närmanden mot barn

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

En okänd man i en svart skåpbil närmade sig en 12-årig flicka på väg hem från skolan i fredags förra veckan. Händelsen är det tredje fallet av liknande incidenter i Danderyd i år. Polisen vädjar om fler tips och berättar hur svårt det är att utreda dessa anmälninga­r.

Det var vid 14-tiden under fredagen förra veckan som en man i en svart skåpbil ska ha närmat sig ett 12-årigt barn vid Hästhagsvä­gen i Nora.

– Hon var på väg hem från skolan när en man i en svart bil, hon upplever det som en skåbil, vevade ner rutan och vinkade in henne, säger föräldern till flickan som Danderyds Nyheter pratat med.

Tredje fallet i år

Mannen i bilen ska dock inte ha sagt någonting åt flickan.

– Han kom väldigt nära med ansiktet och hon tyckte det var väldigt obehaglig. Hon tyckte han såg läskig ut och sprang hem resten av vägen med sin cykel.

Flickan ska må okej i dagsläget men får ta sällskap hem från skolan efter händelsen.

Det är den tredje händelsen av liknande karaktär som inträffat i Danderyd i år. I början av februari försökte en man lura en 12-årig flicka vid Eneby torg att följa med i hans bil och så sent som den 12 september ska en man försökt lura in en 10-årig flicka på väg från en fotbollstr­äning i Stocksund.

– Det är ju fruktansvä­rt, man bara tänker på allt hemskt som hade kunnat hända. Kanske är det bara en galning som vill skrämmas, men man vet ju inte och kan inte utesluta något, säger föräldern till den flicka som senast blev drabbad.

Poliser i området

Stefan Dahlgren är lokalpolis i polisområd­e Täby, som inkluderar Danderyd, och enligt honom har man satsat på att ha ambulerand­e polisbilar i närheten av områdena där liknande händelser inträffat.

– Vi försöker lägga resurser på att de som arbetar ingripande, ute i radiobilar­na, ska röra sig i de områden det här har förekommit, säger han.

Svårt att utreda

Vidare menar han att det är svårt att utreda och att man därför behöver alla tips man kan få ifrån allmänhete­n.

– Det har varit tal om en svart SUV och en svart skåpbil, så det kan röra sig om olika. Det kan vara en hantverksb­il och någon som bara vill fråga efter vägen. Det är svårt, vi vet inte riktigt vad vi spanar efter.

– För att vi ska kunna agera och få grepp om det här så måste vi få tips när det händer, oavsett om inget egentligen har hänt. Vi måste kunna bevisa vad personen har gjort och det är naturligtv­is svårt. Att hävda att man frågat om vägen, till exempel, är inte brottsligt.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SVART FORDON. Senaste händelsen vittnar man om det rör sig om en svart skåpbil, vid en tidigare händelse i september angav man att det rörde sig om en svart SUV.
FOTO: MOSTPHOTOS SVART FORDON. Senaste händelsen vittnar man om det rör sig om en svart skåpbil, vid en tidigare händelse i september angav man att det rörde sig om en svart SUV.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden