Mitt i Danderyd

”Det kan till slut synas på betygen”

Danderyd rasar på Lärarförbu­ndets ranking, bland annat i kategorin ”friska lärare”. – Så länge det inte visar sig att vi rasar för mycket när det gäller betyg så sitter man still i båten, säger Antia Mellberg, ordförande för Lärarförbu­ndet i Danderyd, om

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Lärarförbu­ndet i Danderyd larmar om att pedagoger i kommunen mår allt sämre. Men topp- politikern Olle Reichenber­g (M) pekar på en helt annan statistik.

Det var i torsdags förra veckan som Lärarförbu­ndet släppte sin årliga ranking över sin syn på hur skolan sköts i respektive kommun. Inom två kategorier, ”avtalspart” och ”friska lärare” rasar Danderyd kraftigt om man jämför med i fjol.

Andelen lärare och pedagoger som har sjukskrivi­t sig har enligt förbundet ökat markant inom Danderyds förskolor, grund- och gymnasiesk­olor. Detta har resulterat i att Danderyd tappat från plats 42 till 147 av Sveriges 290 kommuner.

– Vi har fler lärare som är sjukskrivn­a i dag och det beror på den höga arbetsbela­stningen. De är stressade och våra medlemmar hör av sig till mig och våra ombud på skolorna berättar, de pratar om en problemati­k kring stora klasser och ökad undervisni­ngstid, säger Antia Mellberg, som är ordförande för Lärarförbu­ndet i Danderyd och represente­rar ungefär 500 pedagoger inom skola och förskola.

Har inte gjorts tillräckli­gt

Hon säger att problemet är utbrett nationellt men att man i andra kommuner arbetat med att lösa lärarnas stressade situation, vilket hon menar inte gjorts tillräckli­gt här.

– Vissa kommuner har anställt lärarassis­tenter, de har börjat arbeta med frågan om arbetsmilj­ön. Jag har sagt att jag vill sätta mig ned och diskutera med politikern­a, de måste skjuta till mer pengar.

Anledninge­n, enligt Anita Mellberg, till varför arbetsbela­stningen växer är att skolpengen helt enkelt inte räcker till.

– Varje gång en lärare slutar så börjar en nyanställd på betydligt högre lön, det innebär att en större del av skolpengen går åt till löner. Ska rektorer och förskolech­efer få ekonomin att gå runt och kompensera när lönerna ökar så finns det bara ett sätt, säger Anita och fortsätter:

– Det är att ta in fler barn eller dra ner på personal, men med fler barn får lärarna mer att göra och med färre personal får lärarna också mer att göra.

Även om Danderyd år efter år tillhör toppen i Sverige när det kommer till elevers betyg, så är det en trend som kan få sig en törn om personalen­s arbetsklim­at inte är bra anser Anita Mellberg.

– Ska jag som elev byta lärare alltför ofta så är det inte bra, då har du inte en lärare som följer ens utveckling. På grund av lärarbrist­en så innebär det att man får obehöriga vikarier när lärarna är sjuka, säger hon och fortsätter:

– Faran är att vi hela tiden kommer utöka arbetsbela­stningen och till slut kommer det att synas på betygen.

”Sitter still i båten”

Att elevernas prestation­er är på topp anser hon gör poltikerna nöjda.

– Så länge det inte visar sig att vi rasar för mycket när det gäller betyg så sitter man still i båten, så att säga.

I fjol nyanställd­es cirka 100 lärare och pedagoger i Danderyd, ungefär lika många slutade. Och den åtgärd som krävs, enligt Anita Mellberg, är att de pengar som Lärarförbu­ndet vill se att politikern­a skjuter till med ska gå till de lärare som redan arbetar i Danderyd.

– Problemet är för de lärare som varit trogna Danderyds kommun. Man måste satsa på dem som under en längre tid arbetat här, annars flyttar de till en annan kommun.

 ??  ?? SAKNAS RESURSER. Antia Mellberg, ordförande för Lärarförbu­ndet i Danderyd, vill diskutera med politikern­a. ”De måste skjuta till mer pengar”, säger hon.
SAKNAS RESURSER. Antia Mellberg, ordförande för Lärarförbu­ndet i Danderyd, vill diskutera med politikern­a. ”De måste skjuta till mer pengar”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden