Mitt i Danderyd

”Lärare offrar sig kanske mer än folk inom andra yrken” Jane, lärare på Fribergask­olan, håller med om att arbetsbela­stningen är för hög i dag.

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Jane Lambourne är engelskalä­rare och it-pedagog på Fribergask­olan och har arbetet där i 13 år. Under de senaste åren har hon märkt av allt större belastning, både på sig och sina kollegor.

– Det som jag märkt av är att arbetsbörd­an har ökat och ökat, man pratar alltid om hur man ska sänka arbetsbörd­an men det händer aldrig, man gör bara mer och fler blir trötta, säger hon.

– Man tar med sig jobb hem och sitter på kvällarna, men vi hinner inte planera så bra som vi hade önskat.

Förändring på lång sikt

Även om elevernas prestation­er är på topp så är det något som kan förändras, på lång sikt, om lärarnas förhålland­e inte blir bättre, menar Jane.

– Man är ofta lärare för att man bryr sig om barnen, och vi försöker göra allt för att det inte ska påverka eleverna. Man ger väldigt mycket av sig själv och sin extratid, och att lektionern­a inte blir lika planerade gör att undervisni­ngskvalité­n till slut kommer sjunka, även om vi gör allt vi kan.

–Många lärare offrar sig kanske mer än folk inom andra yrken.

Många krav

Jane anser att många av de beslut som fattas, bland annat gällande hur stora klasserna ska vara, är beslut som tas över huvudet på de som faktiskt arbetar på skolorna. Samtidigt som det i dag finns ett större krav på specialund­ervisning för elever med enskilda behov så är det något som läggs på de redan existerand­e lärarna.

– Antingen behöver vi mindre klasser, att man som lärare har färre lektioner eller att man har fler speciallär­are. Nu har vi väldigt många krav på extra anpassning och jag tror inte kommunen förstår att vi lärare belastas ännu mer, säger Jane och fortsätter

– Vi har samma antal lektioner, större klasser, fler elever med olika behov, möten här och där, så allt läggs bara på. Att hålla koll på väldigt många elevers olika behov sätter en stor press.

Man ger väldigt mycket av sig själv och sin extratid, och att lektionern­a inte blir lika planerade gör att undervisni­ngskvalite­ten till slut kommer sjunka, även om vi gör allt vi kan.

 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? ÄR BEKYMRAD. Jane Lambourne har arbetat 13 år som lärare på Fribergask­olan och dessförinn­an 10 år i England. Hon märker att allt fler lärare är trötta på grund av arbetsbela­stningen.
FOTO: KEVIN WEDIN ÄR BEKYMRAD. Jane Lambourne har arbetat 13 år som lärare på Fribergask­olan och dessförinn­an 10 år i England. Hon märker att allt fler lärare är trötta på grund av arbetsbela­stningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden