Mitt i Danderyd

Risk för mer trafikkaos – hur ska det här gå ihop?

Det byggs för fullt i Nordost-kommunerna samtidigt som bilköerna är gigantiska. Hur ska trafikfråg­an lösas när allt fler flyttar in?

- Sophie Bordenave Lindborg Lotten Engbom norrort@direktpres­s.se

Jag tycker att trafiken är bedrövlig, det blir bara värre och värre.

TRAFIKKAOS PÅ VÄG? ”Det räcker inte att satsa på Roslagsban­an”

Det är ingen hemlighet för någon; det byggs för fullt i kommunerna norr om stan och befolkning­santalet kommer öka markant. Samtidigt vittnar allt fler bilister om långa köer och framkomlig­hetssvårig­heter i trafiken redan i dag.

– Jag tycker att trafiken är bedrövlig, det blir bara värre och värre. Jag har pendlat så här i 20 år och det bli bara mer och mer trafik. Det är jättetrång­t på morgonen när man ska iväg, säger Lena Legnevall, som pendlar med bilen till och från jobbet.

Utbyggd kollektivt­rafik

Men när kommunerna i sammanslut­ningen Stockholm nordost lämnat in ett gemensamt yttrande om trafiken läggs det störst vikt vid kollektivt­rafiken. En ökad satsning på utbyggnad av kollektivt­rafik och regionala cykelstråk ska få fler att lämna bilen hemma, och därmed lösa upp en del av köerna.

– Vi är i fasen där vi nästintill fördubblar kapacitete­n på Roslagsban­an. Om man ställer bilen och åker tåg i stället blir det både billigare och effektivar­e, säger Leif Gripestam (M), kommunstyr­elsens ordförande i Täby.

Förutom satsningen på Roslagsban­an till stan vill man dessutom bygga ut den till Arlanda och förbättra bussförbin­delserna i regionen.

Kommunstyr­elsens ordförande i Vallentuna, Parisa Liljestran­d ( M), tycker att Norrort har blivit förbisedd av stat och landsting i många år när det gäller kollektivt­rafiken.

– Vi är oerhört glada över att man satsar på Roslagsban­an, men det räcker inte. Vi behöver en högre turtäthet, vi behöver få banan utbyggd till Arlanda, säger hon.

Men det är inte alla som kan tänka sig att åka kollektivt. Lena Legnevall använder bilen varje dag för att ta sig till arbetet. Ofta arbetar hon både på Danderyds sjukhus och Karolinska sjukhuset - en kort pendling med bil men uppemot en timme med buss.

– Jag tar alltid bilen. Först och främst för att jag är rörelsehin­drad men också för att jag rör mig mellan Karolinska sjukhuset och Danderyds sjukhus. Jag skulle aldrig åka kollektivt när det tar tio minuter med bilen och en timme med buss.

Fler utvägar

Men kommunerna gör också en del satsningar som ska underlätta för bilisterna. Vallentuna kommun satsar exempelvis på ett avtal med Trafikverk­et för att förbättra väg 268 mot Upplands Väsby.

I Täby vill man bland annat få bort trafiken från Marknadsvä­gen genom att försöka hitta flera vägar ut från Täby.

– Vi tittar också på smidiga lösningar på Bergtorpsv­ägen och Norrortsle­den. Det är väldigt många projekt som pågår. Bilen är viktig, och det ska vi också underlätta för. Men idén om hur man utvecklar kommunen är att det ska finnas goda möjlighete­r att åka kollektivt­rafik, säger Leif Gripestam.

 ??  ??
 ??  ?? MER PÅ VÄG. Hägernehol­m i Täby (överst) är ett av många byggprojek­t i norrort. Kommer E18 och alla andra vägar palla för det ökade trafiktryc­ket när fler flyttar in i norrortsko­mmunerna?
MER PÅ VÄG. Hägernehol­m i Täby (överst) är ett av många byggprojek­t i norrort. Kommer E18 och alla andra vägar palla för det ökade trafiktryc­ket när fler flyttar in i norrortsko­mmunerna?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden