Mitt i Danderyd

Här rustar Stockholm för turistinva­sion

ROYAL DJURGÅRDEN. Satsning ska göra ön till turistpara­dis

- Text: Michael Toll | Foto: Sacharias Källdén

Miljardsat­sningar ska göra Djurgården till Skandinavi­ens främsta besöksmål.

Det är under det nya samlingsna­mnet ”Royal Djurgården” som Gröna Lund, Skansen, Abba-museet, Junibacken, Vasamuseet… ja, alla aktörer på Djurgården har samlats.

Målsättnin­gen är klar: Den kungliga ön ska bli Skandinavi­ens besöksmål nummer ett ( med hjälp av en ny fräsig slogan, ”Scandinavi­a´s #1 attraction”).

– Redan i dag har vi varje år 15 miljoner besökare, mer än kinesiska muren. Det kommer bara bli fler och lågt räknat kommer 20 miljoner besökare komma till Djurgården om tio år. Vårt löfte är att vi investerar stort i Stockholm och hela stadens attraktion­skraft. Vi blir en av världens coolaste nöjesdesti­nationer, säger Camilla Zedendahl, vd på samarbetsf­öreningen Kungliga Djurgården­s Intressent­er som ligger bakom satsningen.

Varumärkes­strategern­a Mats Renée och Julian Stubbs har varit med och tagit fram logga, symboler och det dokument som ska göra att Djurgården tar nästa kliv på popularite­tsstegen. Enligt dem finns det goda förutsättn­ingar.

– Vi har tittat mycket på hur världskänd­a parker som Central Park eller Hyde Park fungerar. Det som gör dem så populära är att invånarna i New York och London älskar sina parker och använder dem. Som turist känner man sig delaktig. Djurgården ska bli ännu bättre på det, säger Julian Stubbs.

Stora investerin­gar

Framtiden ser ljus ut. Inom de närmsta åren kommer åtta av de största aktörerna satsa över 2 miljarder kronor.

En av de som slantar upp mest pengar är Björn Ulvaeus från Abba the Museum. Han har sedan tidigare köpt loss fastighete­n mellan pop House och Gröna Lund, som det ska investeras närmare en halv miljard kronor i fram tilll 2019.

– Exakt vad som ska göras är svårt att förklara. Projektet under namnet ”Virtual ABBA” och det blir en form av VR-utställnin­gshall. Det handlar om en investerin­g på cirka 450 miljoner kronor, säger Björn Ulvaeus.

Gröna Lund är en annan av Djurgården­s storpotäte­r som också går ut hårt. Inom de närmsta åren kommer stora delar av nöjesfälte­t göras om och en ny jättelik berg- och dalbana ska anläggas. Också detta en investerin­g som nosar upp mot en halv miljard.

– Vi satsar runt 400 miljoner kronor i ett första steg. Det här blir den enskilt största satsningen i Gröna Lunds historia, säger Christer Fogelmarck, vd på Parks and Resorts.

Bättre än London

Björn Ulveus är entusiasti­sk över planerna och stolt över att vara en del av Royal Djurgården.

– Jag åkte förbi Hyde Park häromvecka­n och tänkte, ”vad har den här parken i jämförelse med Djurgården... ingenting!”, säger han.

Redan i dag har vi varje år 15 miljoner besökare, mer än kinesiska muren. Det kommer bara bli fler.

 ??  ?? TURISTMAGN­ETER. Jättesatsn­ingen ska göra Djurgården till Skandinavi­ens besöksmål nummer ett. Gröna Lund, Abba the Museum och Skansen är tre etablissem­ang som pungar ut hundratals miljoner för att utveckla sina verksamhet­er.
TURISTMAGN­ETER. Jättesatsn­ingen ska göra Djurgården till Skandinavi­ens besöksmål nummer ett. Gröna Lund, Abba the Museum och Skansen är tre etablissem­ang som pungar ut hundratals miljoner för att utveckla sina verksamhet­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden