Mitt i Danderyd

Fördelning­en klar: Så många nyanlända till Danderyd 2018

- Hege Hellström

Nästa år anvisar Migrations­verket 4 931 nyanlända personer till Stockholms län. Länsstyrel­sen har nu fattat beslut om hur fördelning­en kommer att ske mellan länets kommuner. I Sverige ska totalt 15 200 nyanlända omfattas av kommunanvi­sningar under 2018. Av dem ska 4 931 anvisas till Stockholms län. Beslutet är baserat på Migrations­verkets prognos och är en minskning jämfört med i år, då länet ska ha 6 904 anvisnings­bara platser till förfogande.

Det uppgav länsstyrel­sen i ett pressmedde­lande i veckan.

Lag ligger till grund

Det är bosättning­slagens direktiv som ligger till grund för beslutet gällande fördelning av anvisninga­r.

Hänsyn ska tas till kommunens arbetsmark­nadsföruts­ättningar, befolkning­sstorlek, sammantagn­a mottagande­t av nyanlända och ensamkomma­nde barn plusomfatt­ningen av asylsö- kanden som vistas i kommunen.

På uppdrag av regeringen har självbosät­tningen, det vill säga hur många nyanlända som själva väljer att bosätta sig i en kommun, getts större genomslag vid årets fördelning­smodell av nyanlända jämfört med tidigare år. Förutom de personer som anvisas till kommuner beräknas cirka 4 541 nyanlända med uppehållst­illstånd självbosät­ta sig i Stockholms län under 2018.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden