Mitt i Danderyd

Efter 33 garnår – nu nystar Trassel vidare i ny lokal

-

Jag bodde i USA när det var stickboom i Sverige i början på 80-talet. Det var stickaffär­er överallt! Min mamma och faster stickade som galningar och skickade till Amerika, där jag kunde sälja tröjor för mellan 300 och 500 dollar. Det fanns inget bra garn i USA så jag gjorde en liten garnaffär i min klädbutik och började sticka upp saker. Då förstod jag att jag hade det där i mig.

Jag flyttade hem -84 och köpte en lokal i Norskogens centrum och öppnade den 13 juni samma år, med bara de värstingga­rnerna från Italien och Frankrike. Alla sa att jag var galen och alla garnaffäre­r försvann. Men jag hade tre andra jobb, på kvällarna stekte jag till exempel hamburgare på Mammas grill. Fy vad jag har kämpat för att behålla Trassel. Det är inget man blir rik på, utan snarare ett kall.

1990 flyttade vi in bredvid Geoffreys i Täby centrum.

Vi märker mer och mer att det är många killar som kommer in och ska virka sina egna snowboardm­össor.

Det blev elva år där innan vi flyttade in i Bananhuset, på 216 kvadrat. Vi började med stickkurse­r och stickkafé.

När vi sedan såg att den här lokalen var ledig fattade vi att vi kunde få till det bra. Det är bra i Roslags-Näsby, vi har mycket folk som kommer från Vallentuna och Åkersberga. Vi har kunder från hela Stockholm. Det finns inte så många välsortera­de garnaffäre­r kvar. Jag har ju haft några år på mig att bygga upp ett sortiment. Jag försöker hålla mig till min grej – ska man sticka ska det vara kvalitet.

Jag tycker att virkning och stickning ökat mycket i yngre generation­er under de senaste sju åren. Vi märker mer och mer att det är många killar som kommer in och ska virka sina egna snowboardm­össor. I dagens stressamhä­lle är det viktigt att barnen får känna materialet, öva motoriken och få vara lite egna. Jag hatade alltid att ha likadana saker som alla andra.

Vi har varit lite som en psykologst­udio genom åren. Folk berättar om sina barn, barnbarn, man får reda på allt! Men vi är lite babbliga av oss. Man måste tycka om människor för att jobba med det här. Det häftiga är att du får möta olika typer av människor. Det är nästan som en resa.

 ??  ?? Berättat för Lotten Engbom |
Berättat för Lotten Engbom |

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden