Mitt i Danderyd

Alla har röda färger på sitt hjärta

GÄSTKRÖNIK­A. Omid Akbari, 17, kom till Sverige för snart två år sedan och bor i Vallentuna. Läs hans egna ord om intrycken efter att han kommit hit.

-

Vi alla bor i en världen som har oerhört många gränser. Jag undrar om varför det finns så många gränser eftersom vi alla i den här världen är samma människor med samma färg på hjärtat. Kristendom, muslimer, judendom, buddism, hinduism, osv.

Alla har röda färger på sitt hjärta. Det finns ingen ras för människor säger min lärare. Så varför människor är rädd från varandra? Är det religion eller kultur eller färg på huden som gör att människor är rädd från varandra?

Det finns skillnad mellan män och kvinnor i hela världen. I vissa stater kvinnor får inte bestämma även över deras egna liv. I vissa stater slaktas människor även sämre att man slaktar ett får och gris. I vissa stater stenas människor eftersomw inte tror på Gud. I vissa stater stenas människor som är homosexuel­la. Jag själv är inte homosexuel­l men har väldigt respekt för dem som är homosexuel­la. ”Love is love”, säger mina föräldrar. Kärlek känner ingen gränser eller finns inte gränser för kärlek.

Jag är ledsen för att människor

Jag har respekt för alla religion men inte för dem som utnyttjar religion på en hemsk sätt och tvingar andra att leva hemska liv.

kan inte leva som dem vill i vissa stater i världen. Jag har upplevt många hemska grejer i mitt liv. Och jag skämdes när jag var i ett land som tjejer har sämre situation, värde, rättighet än killar har.

Och jag skäms att i vissa stater folket skär en del av tjejers kropp (omskärelse, red:s anm.) på grund av kultur eller vad som helst och grupper som dödar människor på grund av religion eller Gud eller något annat sak.

En gång i mitt liv fick jag fråga en av terroristg­rupperna som dödar människor på hemsk sätt. Varför vill ni döda människor som följer inte er eller tänker inte som er? dem svarade mig för att Gud säger, för att Gud tycker inte om dem. Om det finns en Gud som vill att människor ska döda varandra eller skapar skillnad mellan människor, kvinnor och män. Jag hatar den här Guden. Jag vill inte ha den här Guden. Jag vill ha en Gud som älskar alla. Och alla har samma värde för honom eller henne. En gud som skapar inte skillnad mellan kvinnor och män. En gud som ger oss kärlek inte hot och hat. Jag har respekt för alla religion men inte för dem som utnyttjar religion på en hemsk sätt och tvingar andra att leva hemska liv, tvingar tjejerna att gifta sig när dem är bara 14 år gamla eller lite mer.

Tjejer har en väldigt stort betydelse för mig. Dem är bästa, dem har samma värde som killar har. Det finns ingen skillnad mellan en tjej och en kille. Vi är bara människor. Det finns ingen skillnad mellan vita och svarta människor. Det finns ingen skillnad mellan bra muslimer och bra Kristnar och andra religion. Vi alla är människor och har lika mycket värde. Älskar alla människor oavsett var kommer dem ifrån, vilken religion dem har. jag älskar bara vara en bra människa och innan varje religion kommer mänsklig.

Önskar alla kunna respektera och älska varandra utan att tänka på deras färg på huden eller religion. Önskar tjejer kunna leva som dem vill i hela världen utan att vara rädd från någon. Önskar människor kunna flyga i hela världen utan att känna sig rädd. Jag skriver kanske lite konstigt svenska men hoppas ni kunna förstå mig ändå.

 ??  ?? OMID AKBARI Ursprungli­gen från Afghanista­n, nu i Sverige och Vallentuna
OMID AKBARI Ursprungli­gen från Afghanista­n, nu i Sverige och Vallentuna

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden