Mitt i Danderyd

Ge SL:s kontrollan­ter rimliga befogenhet­er

- Karl Henriksson (KD) ordförande för landstinge­ts beredning för trafikplan­ering

Det ska vara lätt att göra rätt. Ändå är fuskåkning ett stort problem i dag. För att kunna utveckla kollektivt­rafiken behövs intäkter. Den som plankar låter andra ta kostnaden för sin resa och försämrar förutsättn­ingarna för att bussen ska kunna komma i tid, vara ren och vara trygg att åka med. En viktig del av att minska fuskåkande­t är biljettkon­trollanter­na i kollektivt­rafiken. Men tyvärr är lagen på flera sätt utformad till fuskarnas fördel. Därför vill vi kristdemok­rater göra flera förändring­ar så att rättvisa, lag och ordning får råda. Vi har nu fattat beslut på vårt riksting om att driva frågan om ökade befogenhet­er för kontrollan­terna.

Som det ser ut i dag får kontrollan­terna inte gripa, omhänderta eller hålla kvar fuskåkare. Resenärern­a är inte skyl- diga att visa upp något färdbevis utan kan välja att lämna fordonet. Många fuskåkare vet om detta och har satt det i system. De skapar på det sättet mycket obehagliga situatione­r i trafikmilj­ön. De biljettkon­trollanter som har auktoriser­ats av landstinge­t bör därför ha rätt att hålla kvar den som har åkt fast i en biljettkon­troll tills polisen kommer till platsen om fuskåkaren inte visar upp en giltig legitimati­on.

vara skyldiga att visa upp färdbevis vid biljettkon­troll. Dessutom borde SL kunna ta ut en hög avgift utan begränsnin­g, speciellt för dem som åkt fast flera gånger. I dag finns nämligen en begränsnin­g i hur hög kontrollav­giften får vara när någon ertappas vid en biljettkon­troll. Visst kan vi alla göra misstag eller råka ut för situatione­r där vi saknar en giltig biljett, så det är rimligt att böterna inte ska vara hur höga som helst. Men när någon åker fast för andra, tredje eller tionde gången är det lika rimligt att ta bort begränsnin­gen.

Det ska vara tryggt att resa kollektivt. Vi kan inte låta reglerna stå i vägen för att människor ska göra rätt för sig. För att tåg, spårvagnar, bussar och båtar ska vara trygga och i bästa möjliga skick behöver vi ändra lagstiftni­ng en. Det är dags att ge kontrollan­terna rimliga befogenhet­er. Regeringen bör lägga fram ett förslag så snart som möjligt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden