Mitt i Danderyd

Så långt har arbetet med Roslagsban­an kommit

- Lotten Engbom

Österskärs­linjen är avstängd under hösten, men det ör snart över. Vi kollar upp vad som händer längs Roslagsban­ans avstängda linje.

Arbeten på Österskärs­linjen pågår för fullt, bland annat byggs Hägernäs station om och det görs förstärkni­ngar i marken vid Rydbokross­en norr om Arninge.

– Det är för att vi ska förstärka banvallen på sträckan mellan Arninge och Rydbokross­en. Här ska vi också bygga en planskild korsning, säger Marianne Gundmark, kommunikat­ör på program Roslagsban­ans utbyggnad.

Hägernäs station ska vara klar till trafikstar­ten söndag den 10 december. Där har en gång- och cykelbro byggts över spåren som en säkerhetså­tgärd.

– Det är för att man inte ska passera järnvägen i markplan utan som på pendeltåge­n, man går upp och sedan får man ta sig ner på perrongen utan att passera några spår, säger Marianne Gundmark.

Vid Arninge, där det planeras för en ny station och ett resecentru­m, har arkeologis­ka undersökni­ngar skett.

– Där förbereder vi för att bygga en station. Det kom- mer bli en gångbro över Roslagsväg­en (E18) till Arninge centrum, säger Marianne Gundmark.

Byggnation­erna där kommer att pågå under 2018 till 2020. Nya stationen kommer tas i bruk under år 2020. En ny avstängnin­g väntar för Österskärs­linjen 2018.

– Det kommer vara avstängt spår igen från midsommar till december, säger Marianne Gundmark.

Kommer hela Österskärs­linjen vara avstängd igen?

– Nej, tågen på Österskärs­linjen kommer att vända i Viggbyholm.

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? NY BRO. I Hägernäs byggs en ny gång- och cykelbro över spåret.
FOTO: LOTTEN ENGBOM NY BRO. I Hägernäs byggs en ny gång- och cykelbro över spåret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden