Mitt i Danderyd

Tufft för skolorna – risk för lärarbrist i hela länet

- Lotten Engbom

Det är tufft för flera skolor i hela Stockholms län att rekrytera personal, något som Åvas rektor Lillemor Larsson märker av.

Enligt uppgifter skulle Åva gymnasium ha hög omsättning på personal just nu, och att flera lärare sagt upp sig. Men enligt rektorn Lillemor Larsson så är det några enstaka lärare det gäller.

– Så här är det, det är en ökad rörlighet bland lärare generellt, det är en samhällstr­end och en tydlig trend i Stockholms län, säger hon.

– Vi har gjort ett antal nyrekryter­ingar inför det här läsåret, men det har helt naturliga förklaring­ar. Vi har pensionsav­gångar, föräldrale­digheter och gör en utökning på vårt samhällsve­tenskapspr­ogram. Det är den främsta orsaken till nyrekryter­ingarna.

Lillemor Larsson berättar att en handfull lärare bytt jobb, av olika skäl som till exempel att man vill jobba i annan skolform, närmare sitt hem eller få en högre lön.

– Det jag tycker är viktigast i det här är att när vi annonserar efter personal får vi kvalificer­ade sökande till våra tjänster. Det är ett tecken på att Åva är en attraktiv skola att arbeta på och att arbetsmark­naden för lärare är mer rörlig än vad den varit tidigare, säger hon.

Så ni har inte högre omsättning på personal nu än i våras?

– Nej, det skulle jag inte säga. Men backar man några år bakåt så är det en större rörlighet nu. Vi går mot en lärarbrist, i hela länet, och det gör att det finns många lediga lärarjobb att söka för den som vill röra på sig.

Är det svårt att locka till sig lärare i Täby?

– Vi är en attraktiv skolkommun, även om vi inte ligger i topp lönemässig­t. Jag tror att det beror på att vi i Täbys kommunala skolor jobbar mycket med skolutveck­ling och ger medarbetar­e stora möjlighete­r att utvecklas.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? LÄRARBYTEN. Åva gymnasium i täby har hög personalom­sättning.
FOTO: MOSTPHOTOS LÄRARBYTEN. Åva gymnasium i täby har hög personalom­sättning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden