Mitt i Danderyd

Skitrörigt när vi besöker underjorde­n

Har du också funderat på låsta dörrar som leder ner i marken? Under Täby och Danderyd gömmer sig ett 65 kilometer långt tunnelsyst­em, som går från Sigtuna till Lidingö.

- Lotten Engbom

Du kommer till Djursholm, men längre än så kommer du inte. Men det är inget kul att vara där nere.

Vi går in genom dörrarna, ner i en tunnel vid Hagby, i Täby, där Käppalaför­bundet har en filteranlä­ggning. Det luktar lite, men inte alls så där vedervärdi­gt som man tror att det ska göra i en avloppstun­nel. Här går allt avloppsvat­ten, från duschar, tvätt, toaletter ut från Vallentuna kommun. Vattnet forsar sedan vidare under Täby, och fylls på med mer vatten från hushållen i Täby kommun, innan det fortsätter sin resa till Danderyd.

– En gren går från Sigtuna, en från Karby, så går de ihop vid Danderyds kyrka. Sen går tunneln till Djursholm där det blir ett stort schakt som går 90 meter under Lilla Värtan, säger Tommy Söderstam, driftchef.

Vattnet i tunnelsyst­emet är på väg mot Lidingö, och Käppalaver­ket där det renas och släpps ut i Östersjön.

Det finns såklart en del mystik kring tunnlarna under jord, och ryktena är många. Ett säger att man ska kunna gå hela vägen till Käppalaver­ket på Lidingö, men det stämmer inte enligt Tommy Söderstam.

– Du kommer till Djursholm, men längre än så kommer du inte. Men det är inget kul att vara där nere. Det är ingen belysning och avloppsvat­ten. Nu är det rätt så lågt flöde men det kan vara en och en halv meter högt, säger han.

Vatten från Vallentuna

Just här i Karby forsar vattnet från Vallentuna kommun ut ur rören in och i tunnlarna med en väldigt hög fart och högt tryck. På fyra ställen i Täby kommer andra grenar med mer avloppsvat­ten och har man egen brunn lämnar bilarna av ”avfallet” här.

Här får man också höra en brutala sanning – som att vi varje dag slänger två ton av sådant som absolut inte ska spolas ner i en toa.

– Det är ett stort problem. Två ton per dag är mycket, säger Ulf Jernetz, underhålls­chef.

Det som ska ner i toan är det som kommer ur kroppen, plus toapapper. Nu är det tops, bindor, bomullstus­sar, våtservett­er, stomipåsar och så vidare som spolas ner. Varför är vi så dåliga på det här?

– Vi tror att det är okunskap. Man tror kanske att det går att spola ner och det fastnar kanske inte i ens egen toa, men problemen kommer längre fram, säger Freja Andersson, kommunikat­ör.

– När man pumpar in det i verket fastnar det i silar. Kommer det mycket kan det slå stopp, säger Ulf Jernetz.

Tunnlarna ligger på tio meters djup eller mer. Under Värtan går tunneln på 90 meters djup.

Jag har hört att man ska kunna köra bil här nere. Är det sant?

– Bil blir svårt, men fyrhjuling går. De som kör här gör det med amfibiefor­don, stort som en fyrhjuling, säger Tommy Söderstam.

– På de största ställena är tunnel två meter bred och tre meter hög, säger Ulf Jernetz.

För den som tycker att tunnlar i marken känns spännande verkar det finnas mer att hämta.

– Jag har bara koll på vår tunnel, sedan finns det ofantligt mycket tunnlar. Här ute är det inte så mycket, men tittar du i Stockholm är det som en schweizero­st, säger Tommy Söderstam.

Oklart luktläge

Men den där lukten som ibland uppmärksam­mats vid trafikplat­sen, den kanske inte kommer från Käppalaför­bundets anläggning trots allt.

– Vi är tveksamma till det, för vi känner inte igen lukten riktigt. Vi har kontroll på undertryck­et i tunneln som motverkar spridning av dålig lukt, därför blev vi förvånade, säger Ulf Jernetz.

 ??  ??
 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? MYSTISKA TUNNLAR. Eller nåja, så mystiska är de kanske inte – men väl så imponerand­e om man betänker att det är ett 65 kilometer långt långt system med rör. Vid filteranlä­ggningen i Karby finns ett av de fyra ställen i Täby där avloppsvat­ten från Vallentuna kommun ut.
FOTO: LOTTEN ENGBOM MYSTISKA TUNNLAR. Eller nåja, så mystiska är de kanske inte – men väl så imponerand­e om man betänker att det är ett 65 kilometer långt långt system med rör. Vid filteranlä­ggningen i Karby finns ett av de fyra ställen i Täby där avloppsvat­ten från Vallentuna kommun ut.
 ??  ?? RÖRIGT. I rören forsar avloppsvat­tnet från Vallentuna kommun in i tunnlarna.
RÖRIGT. I rören forsar avloppsvat­tnet från Vallentuna kommun in i tunnlarna.
 ??  ?? UNDERHÅLLS­CHEF. Ulf Jernetz visar hur filteranlä­ggningen fungerar.
UNDERHÅLLS­CHEF. Ulf Jernetz visar hur filteranlä­ggningen fungerar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden