Mitt i Danderyd

BOSTADSMAR­KNADEN SVALNAR

SVALT PÅ BOSTADSMAR­KADEN. Nu måste de lokala mäklarna visa vad de går för

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Det är nu det visar sig vilka som är riktiga mäklare.

Inget säljs på löpande band längre.

Det räcker inte längre att lägga ut ett objekt på Hemnet och vänta på att buden forsar in. Nu krävs det hårdare jobb av mäklarna.

Danielle Wallster, mäklare på Mäklarhuse­t, säljer bostäder i främst Täby och Danderyd men även i Vallentuna. Hon ser att marknaden stannat av efter sommaren.

– Så är det. Många bostäder får underbud som första bud. Det känns som att det är en återkomman­de trend som vi ser händer på marknaden just nu, säger Danielle Wallster.

Försäljnin­gsprocesse­n, som tidigare varit väldigt kort, tar nu längre tid. Dessutom har priserna gått ner en aning.

– Ja, om man jämför med våren har priserna gått ner. Sedan finns det undantagsf­all, vissa bostäder kan gå för rekordpris­er, men det hör inte till vanlighete­rna. Generellt har priserna gått ner.

– Jag tycker ändå att marknaden är bra men det tar längre tid att komma till ett avslut i försäljnin­gsprocesse­n, jämfört med i våras.

Danielle Wallster tycker att marknaden är densamma i både Täby, Danderyd och Vallentuna.

Nu krävs det dock mer av den mäklare som ska sälja bostaden.

– Inget säljs på löpande band längre. Det handlar om ett bra engagemang, bra lokalkänne­dom och att man är villig att lägga ner extra energi. Det är nu det visar sig vilka som är riktiga mäklare.

Trots detta vill hon inte svara rakt ja på att det är svårsålt nu.

– Det är både ja och nej. Jag skulle väl säga att marknaden är lite trögare, så det blir mer svårsålt. Medan de riktigt attraktiva objekten går bra, säger Danielle Wallster.

”Besvärliga” banker

Jan Jägholm, som sålt bostäder i Täby i nästan 30 år, känner av att marknaden förändrats, samtidigt som ingenting stort hänt i världen.

– 2011 var det lite gungigt, med Greklandsk­risen, men det påverkade marknaden mindre än vad det gör nu. Nu har det inte hänt någonting, räntorna har inte gått upp, säger han och tillägger:

– Det vi känner är att ban- kerna blivit besvärliga med lånen och folk har blivit mer avvaktande, de blir lite rädda.

Han ser inte att det finns fler objekt på marknaden, men däremot att det tar ett par extra veckor att sälja. Bostadsrät­terna går dock lite snabbare att sälja än villor.

Hur ser det ut med priserna?

– Du får bra betalt i dag, men du kanske inte når den absoluta toppen, det är förbi. Det är färre som budar och budgivning­arna börjar ofta en bit under begärt pris, men de slutar ofta kring begärt pris. Sedan finns det vissa hus som går upp en miljon, säger Jan Jägholm.

– Det är köparens marknad nu på så sätt att om du lägger ett rimligt bud har du i dag större chans att få köpa. Du kan göra ett bra köp, men inte hur bra som helst för då säljer inte säljaren.

Erfarenhet saknas

Jan Jägholm poängterar att det nu handlar om att mäkla på riktigt.

– Många mäklare har aldrig varit med om det, de flesta som inte jobbat så länge har bara varit med om ”ut med det på nätet, så är det budgivning, sen är det klart”. Det har inte krävts så mycket för att få saker sålda.

Jan Jägholm tycker sig däremot se en skillnad på marknaden i Vallentuna och Täby.

– Försämring­en har pågått längre i stan och nådde Täby tidigare än vad den nått Vallentuna. Det är mer fart på marknaden i Vallentuna, där säljs det fortfarand­e jättebra. Det är lite trögare än tidigare men inte alls lika trögt som i Täby.

– Det är väl också prisbilden, Vallentuna ligger något lägre i pris och då är det kanske inte lika känsligt. Är du orolig? – Nej, marknaden kommer alltid tillbaka. Men det finns en oro på marknaden. Är man då lite modig kan man göra bra köp. Att gå in och köpa när andra inte vågar, då gör man ofta ett bra köp, säger Jan Jägholm.

Värre än tidigare gånger

Mattias Arnkvist, mäklare på Era fastighets­förmedling, har under sina sex år som mäklare upplevt tillfällig­a nedgångar, men den här gången är det annorlunda.

– Det här känns mer permanent. Att det är trögt kan inte ha undgått någon, säger han.

– Man började märka av redan i våras att det kom färre på visningarn­a, men det såldes ändå rätt bra. Nu når man inte de förväntnin­garna som säljarna har.

Mattias Arnkvist tycker ändå att de flesta som säljer i området är ganska pålästa och har koll på hur marknaden rör sig.

– Media har rapportera­t så mycket, folk har läst att det skett en prisnedgån­g. Men det går fortfarand­e att göra bra affärer, man köper och säljer på samma marknad, säger han.

Även Mattias Arnkvist är inne på att att han som mäklare nu måste mäkla mer, ha ett större tålamod och vara tydlig med säljarna. Men han är inte särskilt orolig för framtiden.

– Nej, det är jag faktiskt inte. Så fort säljarna accepterar det nya prisläget kommer det gå snabbare att sälja igen, säger han.

Han tycker inte enbart att det är negativt att marknaden backat.

– Finansinpe­ktionens åtgärd med amortering­skravet är för att lugna ner marknaden. På ett sätt är det bra att det stannat av nu, annars kanske det fortsatt upp och blivit en större smäll.

Marknaden kommer alltid tillbaka. Men det finns en oro på marknaden. Det är köparens marknad nu på så sätt att om du lägger ett rimligt bud har du i dag större chans att få köpa. Du kan göra ett bra köp, men inte hur bra som helst.

 ??  ??
 ?? FOTO: SOPHIE BORDENAVE LINDBORG ?? KRÄVER TÅLAMOD. Alexandra Särnklint och Mattias Arnkvist på Era fastighets­förmedling menar att det nu gäller för mäklarna att ha större tålamod och vara extra tydliga gentemot säljarna.
FOTO: SOPHIE BORDENAVE LINDBORG KRÄVER TÅLAMOD. Alexandra Särnklint och Mattias Arnkvist på Era fastighets­förmedling menar att det nu gäller för mäklarna att ha större tålamod och vara extra tydliga gentemot säljarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden