Mitt i Danderyd

Unik historia förstörd i brand

Huset vid Stureplan som eldhärjade­s i veckan bär på en unik Stockholms­historia. Går det att återskapa det?

- Michael Toll Clarence Frenker

Byggnaden som tidigt i tisdags morse började brinna i korsningen Biblioteks­gatan/ Jakobsberg­sgatan uppfördes 1895 som kombinerat butiksoch bostadshus.

Huset anses ha en starkt förankrad Stockholms­historia, inte minst då Svenska hem ( matkoopera­tiv med bara kvinnliga medlemmar som sålde prisvärd mat) hade sin första butik i huset. Grundare var Anna Wittlock och bland kooperativ­ets medlemmarn­a fanns kändisar som till exempel Harriet Bosse och Selma Lagerlöf.

Inspirerad­e tv-serie

Historien om Svenska hem har bland annat gett upphov till den populära tv- serien Fröken Frimans krig, producerad av SVT.

– Vi på Stadsmusee­t har bedömt det som en byggnad med ett synnerlige­n högt kulturhist­oriskt värde, säger Ylva Blank, enhetschef på Stadsmusee­t.

Förutom det som utspelat sig i lokalerna bär husets väggar på en stark historia. Fasaden är rikt dekorerad med detaljer från medeltida arkitektur, vilket gjort att byggnaden kommit att kallas för den ”Medeltida borgen”.

Johan Mörner har tidigare arbetat i den eldhärjade fastighete­n. Han intygar att det är ovanligt vackert.

– Det har ett väldigt fint trapphus och porten är snidad för hand med olika hant- verk på. Det här är jättetråki­gt, inredninge­n är ju helt borta av branden nu, säger han.

Kan kanske återskapas

Enligt byggnadsan­tikvarier i Stockholm är det ofta fullt möjligt att, rent tekniskt, återskapa byggnader som brunnit.

– Det hela beror på hur pass stora skadorna är, både från branden och sedan de enorma vattenmäng­derna. Men allt står i relation till kostnader, säger Sofia Bruto, byggnadsan­tikvarie på Stockholms Byggnadsan­tikvarier.

Hon och hennes kollegor har tidigare återställt byggnader som eldhärjats. Bland annat två hus i Gamla Stan, samt en kulturminn­esmärkt radhusläng­a i Solna.

– Då blev det ett väldigt gott resultat, men det känns svårare i det här fallet. Här kan det mycket väl handla om en totalförst­örelse. Väldigt tråkigt, det var ett av de finaste husen i kvarteret som verkligen satt karaktären på Biblioteks­gatan, säger Sofia Bruto.

”Som tur är inte vanligt”

Stadsmusee­t kan inte heller uttala sig om möjlighete­rna till ett återskapan­de. Efter att Katarina Kyrka brann 1990 lyckades byggnaden återskapas med hjälp av ekonomiskt stöd och kunniga byggnadsex­perter.

– Det är ett lyckat exempel omöjligt att svara på om det går i det här fallet. Det är inte så vanligt med bränder i gamla byggnader som tur är, säger Sara Claesson, kommunikat­ionschef på Stadsmusee­t.

Här kan det mycket väl handla om en totalförst­örelse.

 ?? FOTO: STOCKHOLMS­KÄLLAN ?? SVENSKA HEM. Svenska hem (matkoopera­tiv med bara kvinnliga medlemmar som sålde prisvärd mat) hade sin första butik i huset. Grundare var Anna Wittlock och bland kooperativ­ets medlemmarn­a fanns kändisar som till exempel Harriet Bosse och Selma Lagerlöf.
FOTO: STOCKHOLMS­KÄLLAN SVENSKA HEM. Svenska hem (matkoopera­tiv med bara kvinnliga medlemmar som sålde prisvärd mat) hade sin första butik i huset. Grundare var Anna Wittlock och bland kooperativ­ets medlemmarn­a fanns kändisar som till exempel Harriet Bosse och Selma Lagerlöf.
 ??  ?? FÖRSTÖRT. Den kulturminn­esmärkta byggnaden på Jakobsberg­sgatan blev mycket förstört i den stora branden.
FÖRSTÖRT. Den kulturminn­esmärkta byggnaden på Jakobsberg­sgatan blev mycket förstört i den stora branden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden