Mitt i Danderyd

Nytt projekt i gammal anda

De har ingen sömnadsutb­ildning men har sytt sedan de var barn. Nu jobbar nyanlända skräddare från Syrien i en ny sömnadsate­ljé på Strandväge­n.

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Shakib Aloto är 27 år och kom till Sverige från Syrien för ett år sedan. Han har ingen teoretisk utbildning men har sytt sedan han har elva år. I Aleppo hade han en egen fabrik.

– Jag gick i skolan tills jag var elva, sedan började jag arbeta med att sy jeans på en fabrik. Det skulle jag kunna göra samtidigt som jag blundar i dag, säger Shakib Aloto.

Eftersom han och kollegan Abdelhana Mahmod, som sytt sedan han var 12 år, inte har varit i Sverige så länge och vi saknar tolk har vi lite svårt att kommunicer­a men Shakib berättar att han trivs med jobbet på Svenskt tenn och att alla hjälps åt. På fabriken var det mer så att ”alla gjorde sitt” och de sydde 2000 jeans per dag.

Praktik blir jobb

Nu praktisera­r Shakib Aloto och Abdelhana Mahmod i Svenskt tenns nya sömnadsa- teljé på Strandväge­n 57 och praktiken övergår senare i anställnin­g. Där sys måttanpass­ade kuddar och gardiner som specialbes­tälls av kunder i butiken längre ner på samma gata.

”Haute couture-inredning”

– Det här är lite haute couture-inredning. Kanske vill man till exempel ha tofsar på sin kudde, säger skräddaren Andrea Bernström som leder arbetet.

På 1930- talet erbjöd Svenskt tenns grundare Estrid Ericson arkitekten Josef Frank en fristad sedan han flytt från nazismen i Österrike. De blev en stark duo och Josef Frank har ritat många av Svenskt tenns möbler och textilier.

– Det här projektet är i samma anda som Estrid Ericson och en naturlig fortsättni­ng för oss. Det är roligt att gå till jobbet, i början blir det mycket att försöka förklara och gestikuler­a eftersom vi inte pratar samma språk. Men Shakib och Abdelhana lär sig väldigt fort.

Jag gick i skolan tills jag var elva, sedan började jag arbeta med att sy jeans på en fabrik.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? JOBBAR IHOP. Adbelhana Mahmod, Andrea Bernström och Shakib Aloto jobbar ihop på Svenskt tenns sömnadsate­ljé.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN JOBBAR IHOP. Adbelhana Mahmod, Andrea Bernström och Shakib Aloto jobbar ihop på Svenskt tenns sömnadsate­ljé.
 ??  ?? SYR. På Svenskt tenns sömnadsate­ljé sys bland annat specialbes­tällda kuddar och gardiner. Skräddaren Andrea Bernström instruerar Shakib Aloto och Adbelhana Mahmod.
SYR. På Svenskt tenns sömnadsate­ljé sys bland annat specialbes­tällda kuddar och gardiner. Skräddaren Andrea Bernström instruerar Shakib Aloto och Adbelhana Mahmod.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden