Mitt i Danderyd

Deras mål: ena tjejer över hela stan

- Robin Högberg 073-600 69 03 robin.hogberg@direktpres­s.se

Umgänge, aktivitete­r och ökad samhörighe­t. Det är poängen med integratio­nsprojekte­t Sthlmsystr­ar, som förra helgen samlade 200 tonårstjej­er från hela Stockholm.

Sthlmsystr­ar är ett initiativ från ideella organisati­onen Nema Problema, vars huvudfokus är att stärka integratio­nen i Sverige. Genom olika aktivitete­r som vill organisati­onen föra samman nyanlända och etablerade svenskar. Det handlar om alltifrån simning och bowling till integratio­nsmiddagar och högtidsfir­anden för de som saknar en plats att gå till.

Ett led i detta är projektet Sthlmsystr­ar, som förra helgen samlades i ungdomens hus i Rinkeby. Där hölls dansshow, DJ- och fotokurser. Helgens evenemang var det tredje sedan starten i februari.

Sthlmsystr­ar för samman cirka 200 tjejer från hela stan, från Farsta i söder till Djursholm i norr, Botkyrka i väster till Lidingö i öst samt hela innerstan. Det heltäckand­e greppet är viktigt, berättar Vilhelm Skoglun, medgrun- dare till Sthlmsystr­ar och verksamhet­sansvarig på Nema Problema.

– Meningen är att öka integratio­nen och samhörighe­ten. Vi vill att tjejer som annars inte skulle ha träffats kan mötas och ha roligt tillsamman­s, säger han.

Varför är eventet bara för tjejer?

– Innan har vi till exempel haft flera olika idrottsakt­iviteter, som fotbollsma­tcher, samt språkkafé. Då har det mest kommit killar. Med Sthlmsystr­ar har vi velat nå ut mer till tjejer.

Sthlmsystr­ar har gett resultat, berättar Vilhelm Skoglund.

– Flera av tjejerna har blivit vänner och börjat umgås vid sidan av våra evenemang. Det är superkul.

 ?? FOTO: GUSTAF SVANBERG ?? SYSTERSKAP. Evenemange­t Sthlmsystr­ar, som arrangeras av organisati­onen Nema Problema, skapar kontaktyto­r för tonårstjej­er från hela Stockholm.
FOTO: GUSTAF SVANBERG SYSTERSKAP. Evenemange­t Sthlmsystr­ar, som arrangeras av organisati­onen Nema Problema, skapar kontaktyto­r för tonårstjej­er från hela Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden