Mitt i Danderyd

Antalet nödbromsdr­agningar på tunnelbana­n har nästan halverats de senaste åren. Men fortfarand­e utgörs bara en liten del av stoppen av riktiga nödlägen.

- Clarence Frenker

Mellan januari och sista oktober har 603 nödstopp gjorts i Stockholms tunnelbana, vilket är i snitt två om dagen, visar siffror som SL tagit fram åt oss. Men statistike­n visar ändå en vikande trend. Sedan 2013 har antalet nödbromsdr­agningar mer än halverats i Stockholm, då totalt 1424 händelser rapportera­des under året.

– Jag vill inte spekulera kring varför. Men man kan hoppas att det beror på färre antal okynnesdra­gningar, säger Claes Keisu.

Exakt hur många av nödstoppen som utgör riktiga nödlägen är inte fastställt. Men det handlar uppskattni­ngsvis om en väldigt liten del, enligt SL.

– Man kan inte säga att alla dragningar är okynnesdra­gningar. Ibland är det motiverat. Men i många fall hänger det också ihop med att att det ska klottras eller något annat okynnes, säger Claes Keisu.

Däremot råder det stora geografisk­a skillnader. Det är betydligt vanligare längre ut på linjerna och vid ändstation­erna än vad det är inne i stan. Samtidigt sker de flesta anmälninga­rna under kväl- lar och helger. Men oavsett var eller när det inträffar får ett stopp oftast stora följder på trafiken.

– Man ska komma ihåg att vi har 1 900 avgångar per dag. Men det påverkar ändå trafiken alldeles oavsett när och var det händer. Och under rusningen blir det ännu större påverkan, säger Claes Keisu.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TRÅNGT. De flesta nödbromsdr­agningar är omotiverad­e och orsakar stopp på minst 20 minuter varje gång.
FOTO: MOSTPHOTOS TRÅNGT. De flesta nödbromsdr­agningar är omotiverad­e och orsakar stopp på minst 20 minuter varje gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden