Mitt i Danderyd

Tunnelbane­katten Dundret funnen: ”Fick vara i kuvös”

- Hege Hellström

Katten Dundret rymde in i tunnelbane­tunneln. Sedan dess har husse Reidar Söderin letat. Men nu har katten äntligen återfunnit­s.

Vi har tidigare skrivit om katten Dundret, som rymde ur sin kattbur i tunnelbana­n vid Danderyds sjukhus – och in på tunnelbane­spåren. Därefter var katten spårlöst försvunnen.

Tog hjälp av sökhund

Husse Reidar Söderin har återvänt till stationen och trakterna däromkring och tagit hjälp av sökhund. Men katten har inte hittats. Inte förrän i fredags förra veckan, när en kvinna hittade en katt som hon antog var påkörd eftersom den inte kunde stödja på bakbenen. Katten fördes till Albano djursjukhu­s, och därefter fick Reidar samtalet han väntat på: Dundret lever.

– Det var himla skönt. Det var som en mardröm innan, det kändes så, att det aldrig skulle ta slut, jag visste inte om han levde, säger Reidar.

När katten hittades hade den varit borta i sex veckor, och det krävdes två dygn på kliniken innan katten kunde åka hem.

– Han fick dropp och syrgas och fick vara i kuvös för han var så nedkyld.

Kvinnan som hittade Dundret trodde alltså att katten blivit påkörd, men så var det inte enligt veterinäre­n.

– Nej, veterinäre­n sa att han inte kunde stödja bakbenen, antagligen för att han var så avmagrad. Vi hittade honom i sista sekunden. Jag tror inte han hade överlevt så många dagar till. Han kunde ju inte gå och då inte få tag på mat, säger Reidar.

Katten hittades på Bergshamra­sidan, utomhus, och Reidar har en teori om hur den tagit sig ut från spåren.

– Vi har varit och kollat efter honom med tränade sökhundar. En hund fick upp ett spår efter Dundret nere vid vattnet där tunnelbana­n går över en bro, och det var där han hittades senare.

 ?? FOTO: PRIVAT/ ROLAND MAGNUSSON ?? Katten Dundret har varit spårlöst försvunnen sedan han rymt ur sin kattbur i vid Danderyds sjukhus och in på tunnelbane­spåren. I fredags hittades han och fördes till Albano djursjukhu­s.
FOTO: PRIVAT/ ROLAND MAGNUSSON Katten Dundret har varit spårlöst försvunnen sedan han rymt ur sin kattbur i vid Danderyds sjukhus och in på tunnelbane­spåren. I fredags hittades han och fördes till Albano djursjukhu­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden