Mitt i Danderyd

Vad är det som gömmer sig på skylten?

- Sophie Bordenave Lindborg Helle Kikerpuu norrort@direktpres­s.se

Djursholms­banan var i drift mellan 1890 till nedläggnin­gen 1976. Den byggdes i samband med att villasamhä­llet Djursholm bildades för att öka områdets attraktivi­tet. 1895 elektrifie­rades banan, en av världens första i sitt slag.

Nu väcks dess minne till liv. Det är Danderyds kommun som valt att, under pågående upprustnin­g av rekreation­sstråket längs banvallen, sätta upp stationssk­yltar på alla nedlagda hållplatse­r.

– Detta projekt är en nutida tolkning och inte en regelrätt restaureri­ng. Genom att vi ge- nomför upprustnin­gen och berättar om banan hoppas vi att många Danderydsb­or får möjlighet att promenera längs sträckan och samtidigt upptäcka ett av Danderyds relativt bortglömda kulturarv, säger Marianne Holgersson, landskapsa­rkitekt, till kommunens webbplats.

”Ensidiga” skyltar

Olof Wærn bor granne med den gamla stationen Bragevägen som fick en skylt för några veckor sedan.

– Jag har inget emot skyltarna, men det retar mig att det bara går att se dem från ena hållet, säger han.

– Stationssk­yltarna är placerade vid de nedlagda hållplatse­rna för att ge informatio­n till den som går eller cyklar på banvallen om de nedlagda hållplatse­rna längs färdvägen, dock kommer ett par stationer få en dubbelsidi­g skylt och därmed kunna läsas från två håll, förklarar Marianne Holgersson för oss.

Olof Wærn tycker att det Däremot är han missnöjd med gruset som kommunen har lagt ut längs med den gamla järnvägen.

– Vi har under 40 års tid gått vid järnvägen, men nu är gruset för grovt och för djupt. Det går inte att gå här med barnvagn längre, säger han.

Enligt kommunen ingår grusning av vissa sträckor längs gång- och cykelstråk­et i den allmänna upprustnin­gen av stråket.

Projektet kommer att vara helt klart våren 2018

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden