Mitt i Danderyd

D DSVIKTIG VNING

Viktigt moment i vården

- Helle Kikerpuu norrort@direktpres­s.se

Danderyds sjukhus vill få oss att prata mer om döden.

Dödens oundviklig­het gör att vissa undviker att prata om den och många vet inte hur man ska uttrycka sig, vilket kan göra det svårt att hantera situatione­n när döden väl gör sig påmind. Initiative­t #prataomdöd­en på Danderyds sjukhus startades med förhoppnin­gen att hjälpa människor att våga prata om livets slut och underlätta för allmänhet, patienter och anhöriga.

Nina Öhnfeldt är biträdande chefssjuks­köterska på sjukhuset och har många års erfarenhet av att jobba i nära samvaro med döden. Hon tror det är lättare att hantera döden om man pratat mer om det innan.

– Om man pratar lite mer om döden och hur man vill ha det kan det vara lättare att uttrycka sig, sörja och planera begravning­en.

Ska stärka kompetense­n

Förutom att rikta sig till allmänhete­n har Danderyds sjukhus även startat ett pilotproje­kt för att stärka och utveckla kompetense­n hos undersköte­rskor inom akutsjukvå­rden där palliativ vård, det vill säga vård i livets slutskede, ingår.

– När jag avslutade min utbildning 2006 hade vi knappt pratat om palliativ vård. Men det är mycket man inte kan läsa sig till när det handlar om att arbeta med människor som dör eller kommer att dö samt att bemöta anhöriga som sörjer, säger Nina som också är ordförande i palliativa rådet.

Ett delmoment i utbildning­en bestod i kunskap om svepning, något som ska präglas av respekt för den avlidna där denne tvättas och kläs samtidigt som rummet görs i ordning inför de anhörigas besök.

– Momentet i sig är inte svårt, men det kanske är första gången man ser en avliden person och man kanske inte vet hur man ska gå till väga, säger Nina.

Enligt henne handlar det om att visa respekt för den avlidna personen och inte gå in och flamsa eller prata om saker som inte hör dit.

– När man tar hand om en patient handlar det mycket om att kommunicer­a med denne om vad man gör ”nu lyfter jag dig och ordnar till lakanet” och det är någonting jag själv fortsätter göra med avlidna personer och jag lär även ut detta till andra, säger Nina.

Många svåra frågor

Martin Sundberg är undersköte­rska och jobbar även deltid inom militären som soldat och sjukvårdar­e. Han var en av de som deltog i utbildning­en under hösten och fick prova svepningsm­omentet.

– Det handlar om värdighet och ödmjukhet, och att se det bästa i personen även efter att den gått bort. Det är vårt ansvar att visa den avlidna respekt, säger han.

Enligt Martin är det många anhöriga som vill ha svar på frågor som han inte kan besvara.

– Då är det viktigt att vara transparen­t och ärlig med att man inte har alla svar, säger Martin som själv varit en anhörig som ställt frågorna.

– När pappa dog i cancer frågade jag mig själv ”varför” och även om jag rent rationellt visste svaret fanns frågan ändå kvar. Jag var arg och hade skuldkänsl­or och det tog lång tid innan jag insåg att det var sorg och hur jag skulle hantera det, säger han.

Han tror att många inte vågar prata om döden för att de inte vet vad de ska säga.

Det handlar om värdighet och ödmjukhet, och att se det bästa i personen även efter att den gått bort.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DÖDEN, DÖDEN, DÖDEN… Biträdande om döden. På den nedre bilden
DÖDEN, DÖDEN, DÖDEN… Biträdande om döden. På den nedre bilden

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden