Mitt i Danderyd

”Vi har alltid älskat julen”

I deras trea syns varken väggar eller tak bakom lager av guld, glitter och blinkande ljus. Varför? För att julpynt gör dig till en lyckligare människa, enligt paret Hante som börjar pynta redan i oktober.

- Berättat för Sacharias Källdén SE HELA LÄGENHETEN I FILMEN! STOCKHOLMD­IREKT.SE

Pehr: Vi har alltid älskat julen men när vi träffades på nittiotale­t släpptes alla gränser. 2011, det var då det gick bananas. Då hade vi haft ett uppehåll i fem år och gjorde comeback. Innan tyckte vi att det var crazy mycket, men det går ju inte att jämföra med nu. På 75 kvadrat ryms 33,5 granar, 50 lådor pynt och jag vet inte hur många julkulor. Vi börjar pynta i början av oktober, sedan går hela hösten åt det här. Kvällar och helger står vi på varsin stege. I grund och botten är ju julen en glädjehögt­id, och om man då kan vara glad redan i oktober så är ju det bra!

Richard: Det bästa som finns är att komma upp på morgonen, tända julgranarn­a och käka myspysfruk­ost till levande ljus. Man blir som barn igen. Det är svårt att inte få pirr i kroppen av julpyntet. Det kommer fram

Det är svårt att inte få pirr i kroppen av julpyntet.

många minnen när man plockar fram saker från när man var liten.

Pehr: Det här är något vi bara inte kan låta bli att göra. Det handlar om att ge glädje till oss själva och andra. När allt är klart bjuder vi in vännerna till en glöggis. Folk har börjat skänka sitt gamla julpynt till oss och vi kan inte låta bli att säga ja. Vissa av våra idéer är bättre än andra. Varje år gör jag en sockerborg och den har börjat sprida sig bland vänner. Det är kul att inspirera folk att tänka utanför ramarna. Värsta granen vi haft var godisgrane­n, haha. Tio kilo smågodis i en gran där grenarna inte pallade trycket. Det såg ut som en stor sophög.

Richard: Att vi klarar av det här år efter år och fortfarand­e älskar varandra, det är ju otroligt. Så länge vi tycker att det är roligt kommer vi fortsätta. Däremot vet jag inte om vi kommer orka om tjugo år. Eller så är det just det här som håller oss vid liv.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden