Mitt i Danderyd

Olivia låg på sjukhus – nu förlorar hon sitt boende

SJUKSKRIVE­N. ”Jag kämpade för mitt liv”

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Danderydsb­on Olivia, 30, lever med adhd och bipolarite­t och har drabbats av flera depression­er, vilket påverkat hennes inkomst. Nu tycker kommunen inte längre att hon är en skälig hyresgäst – nyligen vann de mot Olivia i hovrätten.

Olivia växte upp i Danderyd, i vad hon själv benämner som en ” dysfunktio­nell familj” med sociala problem. 15 år gammal fick hon en socialbost­ad för att hon inte kunde bo kvar hemma längre.

– 21 år gammal blev jag sjuk för första gången i en djup depression och låg på sjukhus i flera månader, berättar hon.

– I princip ville jag inte leva. Mitt liv var en kamp mellan liv och död under många år.

Hon fick en adhd-/bipolär diagnos och började hitta rätt mediciner. Men stundtals hamnar hon i depression­er, som kan pågå i månader.

För ungefär fyra år sedan flyttade hon in hos sin mamma, också i Danderyd.

– Jag hade svårt att vara själv och behövde stöd. Men jag började bli bättre, började jobba heltid, möta acceptanse­n och leva bättre. Det blev en helt annan nystart, säger hon.

Kallelse till hyresnämnd­en

För ungefär tre år sedan flyttade Olivias mamma ihop med sin kille och Olivia tog över och betalade hyran för lägenheten. Men i våras tog kommunen kontakt med Olivias mamma och sa att de såg att hon var skriven på annan adress.

– Jag ringde kommunen själv, de vet vem jag är, jag har haft kontakt med dem hela livet. Jag tänkte att de kände till hur tufft jag haft det, säger Olivia.

Hon förklarade sin situation, fick höra att kommunen inte kommer göra henne bostadslös och Olivia tog det för en självklarh­et att hon skulle bli kallad på ett möte.

Det kom en kallelse, men till hyresnämnd­en.

– Jag var livrädd för att gå upp där, det hade jag sagt till kommunen också. Mitt mående föll direkt i botten, jag var helt förstörd. Jag har bott i kommunen hela mitt liv. Det var ett svek.

Det slutar ändå med att hon vann mot kommunen och Olivia och hennes mamma grät av lycka.

– När man inte haft någon grundtrygg­het, någonsin; det var en upprättels­e för vår familj. Nu kunde livet börja, nu var jag hemma, en bas jag aldrig haft.

Men Danderyds kommun lämnade in en överklagan till Hovrätten, efter att ha fått några veckors dispens.

– De hade anlitat en av de bästa advokatfir­morna och begärde att vi skulle betala 90 000 kronor i rättegångs­kostnader om de vann. Och de gick på ett nytt spår: de ville inte godkänna mig som hyresgäst, säger Olivia.

Det tuffa beskedet

Kommunen tryckte nu på att Olivia var sjukskrive­n från sin fasta tjänst och att hon kommit efter med hyrorna i sin gamla lägenhet, under den perioden hon låg på sjukhus med en djup depression,

– Jag kämpade för mitt liv, jag var knappt levande under den tiden och låg på sluten avdelning. Det var väldigt tufft att de valde att trycka på just det, säger hon.

– Jag kände mig så liten. Någonstans har jag trott att jag ska kunna lita på systemet.

I domen går att läsa att Danderyds kommun trycker på att Olivia i hyresnämnd­en borde ha uppgett att hon var sjukskrive­n från sin fasta tjänst, och därför hade en lägre inkomst.

Två dagar innan julafton kom beskedet: Olivias inkomst höll inte. Enligt beräkninga­r skulle hon ha 4 000 kronor att leva på efter att hyran var betald, vilket är 734 kronor mindre än det normalbelo­pp en ensamståen­de vuxen beräknas behöva för att täcka levnadskos­tnader.

– Jag förlorade med några hundralapp­ar, säger Olivia.

Blev utan boende

Hon blev av med boendet, är tvungen att vara ute på en månad och dessutom stå för rättegångs­kostnadern­a på 60 000 kronor.

– Min kommun ska stötta de svaga, de har ju erkänt att jag tillhör dem, att jag inte klarar av att betala hyran. Ändå slänger de ut mig. De går emot sig själva.

– De kunde inte ens ge mig två månader till. Jag har ingenstans att ta vägen. Vem kan fixa ett nytt boende på en månad?

Hon är mest kritisk till att processen gått till på det här sättet.

– Att ha gått igenom det här, fast jag uttryckt hur dåligt jag mår … De har ändå bara krigat på.

På nätet har vänner till Olivia uttryckt sitt stöd och ber människor att dela historien vidare.

Danderyds kommun vill dock inte uttala sig.

– Jag avböjer att kommentera på grund av sekretess, säger Gunilla Stenzelius, avdelnings­chef på vuxenavdel­ningen. Men har inte kommunen ett ansvar för de svagaste? – Som jag sa, jag avböjer att kommentera.

De kunde inte ens ge mig två månader till. Jag har ingenstans att ta vägen. Vem kan fixa ett nytt boende på en månad?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden