Mitt i Danderyd

Trafikfors­karen: Ofarligt att mobilfippl­a på cykel

- Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

Att fara runt i trafiken och samtidigt ringa eller surfa på mobilen anses av många vara farligt. Inte om du cyklar, menar trafikfors­kare som gjort studier på cyklister.

En ny lag gör det olagligt att hålla i mobilen när du kör bil. Att något liknande kan komma att införas för cyklister är inte troligt, menar forskare på Statens väg- och transportf­orskningsi­nstitut, VTI. Snarare tvärtom.

VIT har genomfört studier på cyklister som är vana att använda mobilen när de sitter på sadeln. Resultaten var tydliga. Inget tyder på att mobilanvän­dningen gjorde cyklistern­a farligare i trafiken.

De som mobilfippl­ade bakom styret visade en hög variations­rikedom av strategier för att kompensera säkerheten.

– De saktade ner, tittade extra mycket omkring sig eller helt enkelt bara väntade med mobilen tills situatione­n var lugnare, säger Katja Kircher, forsknings­ledare inom området ”trafikante­rnas uppmärksam­het” på VTI.

Även i komplexa trafikmilj­öer, med blandad trafik och mycket rörelse, sågs samma tendenser. Studien visade att cyklister överlag agerade på ett sätt som gjorde att de hade kontroll, både på sig själv och på omgivninge­n.

– Personerna som cyklade och använde mobilen samtidigt utgjorde ingen större risk, säger Katja Kircher.

Men att blicken riktades mot skärmen istället för mot omgivninge­n borde väl ändå vara ett problem, kan man tycka. Icke, enligt Kircher.

– Blickarna togs från andra irrelevant­a saker, som till exempel fåglar eller hus man passerade. Våra mätningar visade att cyklister som samtidigt använde mobilen var medvetna om omgivninge­n. Det vi inte har mätt är ju däremot vad som händer om alla cyklister skulle använda sina mobiler samtidigt, säger Katja Kircher.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TRAFIKSÄKE­RT. Cyklister som använder sina mobiler när de trampar runt i trafiken utgör ingen fara, visar studier.
FOTO: MOSTPHOTOS TRAFIKSÄKE­RT. Cyklister som använder sina mobiler när de trampar runt i trafiken utgör ingen fara, visar studier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden