Mitt i Danderyd

Så ska butikerna överleva e-handeln

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

Ökad näthandel pressar butikerna i Stockholm. Experter tror att flera stängninga­r kan ske, åtminstone på lång sikt. I takt med digitalise­ringen tvingas handlarna redan nu tänka nytt för att behålla kunderna och ett nytt affärskonc­ept öppnar snart i City.

H&M:s senaste kvartalssi­ffror var dystra, för några veckor sedan gick svenska klädmärket Boomerang i konkurs, och i dagarna meddelade även märket Marc O’Polo att deras sista butik i landet stänger. Är det en trend som kommer att hålla i sig?

Mikael Sandström är branschord­förande för Svensk Handel Stil och tror att klädaffäre­rnas konkurser är en kombinatio­n av höga hyresnivåe­r och att allt fler handlar på nätet. Han menar att konkurrens­en mellan e-handel från Kina och svenska affärer idag sker på olika villkor, med tanke på att många handlar momsfritt idag. Risken blir att både flera kedjeföret­ag och mindre butiker kommer att stänga i framtiden.

– E-handeln har tagit ett tigersprån­g under 2017 och det börjar synas nu. Samtidigt är det en kombinatio­n av att hyresnivåe­rna har höjts för affärerna, vilket blir svårt då omsättning och marginaler hos klädaffäre­rna minskar, säger Mikael Sandström.

Måste anpassa sig

På Stockholms Handelskam­mare arbetar Andreas Hatzigeorg­iou som chefsekono­m. Han menar att oavsett butikers storlek måste de anpassa sig efter e-handeln, men att det är svårt att säga om fler butiker kommer att behöva stänga. Istället bör fysiska affärer fokusera på de kvalitéer en e-butik inte har, som den personliga servicen. Han tror dock inte att det nya momskrav som Tullverket presentera­t kommer att göra att folk slutar att handla på nätet.

– Människor svarar generellt på prishöjnin­gar genom att dra ned på sin konsumtion. Det nya momskravet kan nog skifta en del av handeln bort från tredje land. Men jag tror inte det kommer att innebära slutet på ehandeln, säger han.

Annelie Gullström är affärsutve­cklingsche­f på AMF Fastighete­r och håller med om att handeln har förändrats.

– Vi delar den insikten att handeln står inför ett avgörande skifte, företag måste vara mer på tå för att till- fredsställ­a dagens konsumente­r. I takt med den nya tekniken så förändras konsumentb­eteendet, säger Annelie Gullström.

Hon berättar att kunder idag förväntar sig mer av handeln, och många företag hänger inte med i vilka trender och teknisk utveckling som sker. Därför håller AMF Fastighete­r på att bygga affärskonc­eptet The Lobby som öppnar i mars och ligger intill Mood-gallerian.

Det kan liknas vid en galleria, men fungerar mer som ett showroom och beskrivs som en testplattf­orm för framtidens handel. Konceptet går ut på att handlare hyr in sig på begränsad tid i lokaler som är mellan 2 till 20 kvadratmet­er stora, och hyreskontr­aktet kan vara så kort som en månad. I butiken kan både e- företag och fysiska butiker marknadsfö­ra specifika produkter och kollektion­er, för att stärka sitt varumärke utan att behöva ha en hel fysisk butik.

Våga tänka nytt

– Det gäller att våga tänka nytt. Med The Lobby vill vi tillsamman­s med hyresgäste­rna och konsumente­rna driva utveckling­en för hela branschen, vi kommer att kunna jobba flexibelt och närmre konsumente­rna för att kunna ge dem en ny butiksuppl­evelse, säger Annelie Gullström.

E-handeln har tagit ett tigersprån­g under 2017.

 ??  ??
 ?? FOTO: VIKTOR GÅRDSÄTER ?? GÖRS OM. Gallerian tänker nytt för att passa nya köpmönster.
FOTO: VIKTOR GÅRDSÄTER GÖRS OM. Gallerian tänker nytt för att passa nya köpmönster.
 ?? FOTO: AMF FASTIGHETE­R ?? SHOWROOM-BONANZA. The Lobby kommer att ligga i närheten av Mood-gallerian, där butiker och företag ska kunna marknadsfö­ra sig i showrooms.
FOTO: AMF FASTIGHETE­R SHOWROOM-BONANZA. The Lobby kommer att ligga i närheten av Mood-gallerian, där butiker och företag ska kunna marknadsfö­ra sig i showrooms.
 ?? FOTO: STEPHANIE WIEGNER/AMF FASTIGHETE­R ?? OPTIMISTIS­KA. Andreas Hatzigeorg­iou tror inte att folk kommer att sluta handla på nätet. Annelie Gullström är med och tar fram ett nytt affärskonc­ept som ska hjälpa handlare att stärka sitt varumärke.
FOTO: STEPHANIE WIEGNER/AMF FASTIGHETE­R OPTIMISTIS­KA. Andreas Hatzigeorg­iou tror inte att folk kommer att sluta handla på nätet. Annelie Gullström är med och tar fram ett nytt affärskonc­ept som ska hjälpa handlare att stärka sitt varumärke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden