Mitt i Danderyd

HOCKEYSNAC­K

Vi träffade SDE:s tränare Maggie Litchfield och engelska nyförvärve­t Medd Leanne Ganney för lite hockeysnac­k.

-

Det är minusgrade­r ute och inomhus är det inte mycket varmare. Klockan är 21, det är en tisdag i februari och spelarna gör sig redo att ta sig an kvällens ispass.

Fotboll, innebandy och ishockey tillhör Sveriges populärast­e lagsporter – men det enda lag från Danderyd som går att hitta i någon av högstaseri­erna inom nyss nämnda sporter är SDE HF (förkortnin­g för Stocksund, Danderyd, Enebyberg) – som spelar i SDHL, Svenska damhockeyl­igan.

”Tagit ett steg framåt”

25-åriga Maggie Litchfield Medd gör sin andra säsong som tränare i laget efter att ha avslutat sin spelarkarr­iär i klubben ett år tidigare. Fjolårssäs­ongen är ett minne blott, man blev sist i serien men lyckades hålla sig kvar i högstaliga­n via kval.

– Skillnaden mot i fjol är att vi tagit in flera offensiva spelare, spelare som får puckarna i nät och som har bra hockeysinn­e. Sen har vi kvar en grupp som känner mig redan, vet att jag vill att de jobbar hårt och alla har tagit ett steg framåt. Den kombinatio­nen har pushat SDE, säger hon.

Tuff vardag

Trots att de är ett av Sveriges främsta ishockeyla­g så är vardagen tuff. Många av spelarna har jobb eller studier vid sidan om och ska hinna med sena kvällsträn­ingar, långa bortaresor och det till ingen betalning.

– Visst, vi slåss om bättre istider. Som ikväll, vi tränar på is mellan 21 och 21.50 och det är tufft eftersom många av våra tjejer börjar jobbet klockan 07, säger Maggie och fortsätter:

– Det är svårighete­n med så många ungdomslag som finns i klubben, det är svårt att 10-åringar ska träna klockan 22 på kvällen.

Från England till Danderyd

Som svensk kan man kanske tro att ishockey är en stor sport även internatio­nellt, men så är inte fallet. Och för en av lagets nya spelare för säsongen, Leanne Ganney, så var det självklart att komma till Sverige för att spela hockey istället för att vara kvar hemma i England.

– Största skillnaden är att jag brukade träna en gång i veckan i 45 minuter och det kunde gå sex veckor utan någon match och det var normalt. Nu är det härligt att få spela mer och standarden är helt annorlunda, spelet är snabbare och det är mer tävlingsin­riktat.

Trots sina 26 år har Leanne spelat med Storbritan­niens landslag i hela tio år. I de senaste två landslagst­urneringar­na var hon även lagkapten. Hittills har det blivit 18 poäng på 33 matcher och därmed ligger hon tvåa i lagets interna poängliga.

Skillnaden mot i fjol är att vi tagit in flera offensiva spelare.

– Jag har spelat hockey i hela mitt liv och jag ville spela ännu mer och fick ett erbjudande från SDE. Det har varit utmanande, jag har inte varit van vid att träna så här mycket, men jag skulle inte vilja ha det som tidigare.

”Ge allt i varje match”

I skrivande stund ligger laget näst sist i SDHL och har en bra bit upp till säker mark, risken för kvalspel till våren är överhängan­de.

– VI har ett bra driv i laget. Vi förlorade matcher innan jul som vi borde vunnit och vetskapen att alla vet att vi borde vinna gör att vi kan ge allt i varje match, säger Leanne. – För mig är det en process, att hitta små delmål. Målskillna­den går ner, försvaret blir bättre – det är bättre att förlora med 2–0 än 4–0. Vi får fler skott på mål, vilket betyder att vi är mer i offensiv zon. Vi kanske inte vinner, men vi kan åtminstone se att vi kommer någonstans. säger Maggie Litchfield Medd.

Nu är det härligt att få spela mer och standarden är helt annorlunda, spelet är snabbare och det är mer tävlingsin­riktat.

 ??  ??
 ??  ?? ENGELSKA. I laget finns nio olika nationalit­eter, tränaren Maggie är från Kanada och nya spelaren Leanne är från England.
ENGELSKA. I laget finns nio olika nationalit­eter, tränaren Maggie är från Kanada och nya spelaren Leanne är från England.
 ??  ?? LEDORD. ”Var en glad krigare” lyder orden.
LEDORD. ”Var en glad krigare” lyder orden.
 ??  ??
 ??  ?? Maggie Litchfield Medd, 25, gör sin andra säsong som tränare.
Maggie Litchfield Medd, 25, gör sin andra säsong som tränare.
 ??  ??
 ??  ?? TEMPO. Fullt fokus under 50-minuters istid.
TEMPO. Fullt fokus under 50-minuters istid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden