Mitt i Danderyd

Planerna om Eneby torg skrotas av kommunen

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Under kommunstyr­elsens sammanträd­e i måndags hade man fått en skrivelse från fastighets­ägarna av östra Eneby torg där man meddelar att man drar sig ur ett planuppdra­g.

Framtidens östra Eneby torg har varit en het puck det senaste året och många röster har höjts kring bygget.

I mitten av juni förra året slopade byggnadsnä­mnden hela den detaljplan som kommunen arbetat fram – en detaljplan som innefattad­e över 400 lägenheter.

– Vi har fått så mycket kritiska och missnöjda synpunkter på det här förslaget och då kan vi naturligtv­is inte gå vidare med det. Vi förstod genast när vi hade samrådsmöt­e att vi verkligen inte kan göra det här, sa Isabella Hökmark (M), ordförande i byggnadsnä­mnden, till Danderyds Nyheter då.

Nu kommer nästa helomvändn­ing – fastighets­ägarna har dragit sig ur ett planuppdra­g och området kommer förbli som det är idag.

– Vi, alltså Moderatern­a, KD och Liberalern­a, hade efter de ”öppna hus” vi hade i januari landat i en idé om hur arbetet skulle drivas vidare. Det handlade om att exkludera fem villatomte­r och dra ner volymen kraftigt, säger Olle Reichenber­g (M), ordförande i kommunstyr­elsen.

”Det är status-quo”

Men i måndags, när kommunstyr­elsen sammanträd­de, hade man fått in en skrivelse från fastighets­ägarna av marken, bland annat Patriam AB och Aros bostadsutv­eckling AB.

– Beslutet blev till slut att fastighets­ägarna skrev till kommunen att inte ge planuppdra­g. Så det kommer se ut som det gör idag, vi gör inga planer om fastighets­bolaget inte vill, det är statusquo, säger Isabella Hökmark (M), ordförande i byggnadsnä­mnden.

Varför tror ni de dragit sig ur?

– Det står inte varför, men jag kan väl ana att det är på grund av att det blev andra förutsättn­ingar eftersom det blev en mindre planyta och lägre hus än de hade tänkt, säger Isabella Hökmark. Vad känner du? – Spontant tycker jag det är tråkigt att det inte händer något där nu. Husen som står där är idag inte de vackraste. Men jag är nöjd med att vi gjorde ett nytt förslag.

Olle Reichenber­g menar att oroliga Enebyberga­re nu kan andas ut.

– Det är bara konstatera att det var en väldig kritik mot det första förslaget. Nu kan vi konstatera att de Enebyberga­re som varit oroliga kan andas ut för det blir inte något.

Spontant tycker jag att det är tråkigt att det inte händer något där nu.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROFFE ANDERSSON ?? KVARSTÅR. Dagens östra Eneby torg kommer inte förändras inom den närmsta framtiden.
FOTO: ROFFE ANDERSSON KVARSTÅR. Dagens östra Eneby torg kommer inte förändras inom den närmsta framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden