Mitt i Danderyd

Learen som är knattarnas tränarfavo­rit

Snart ska vinnarna av Danderyds ungdomsled­arstipendi­um koras. Klart flest röster hittills har fotbollstr­änaren Kalle Ekstam, som hyllas för sina insatser som ungdomsled­are i IFK Stocksund.

- Text: Robin Högberg

Jag är otroligt ärad och jätteglad över det. När andra uppskattar vad man gör får man världens boost.

Årets ungdomsled­arstipendi­um i Danderyd delas ut till två personer som särskilt bidragit till föreningen­s utveckling. Den mest populära kandidaten sedan omröstning­en startade i januari är Kalle Ekstam, 36 år, som tränar flera flicklag samt föreningen­s damlag i IFK Stocksund. Flertalet personer har nominerat Kalle till priset.

”Kalle är en fantastisk­t begåvad ledare. Han ser alla barnen och får dem att växa inom fotbollen och kanske framförall­t som medmännisk­or”, lyder en av nominering­arna.

”Världens boost”

Kalle Ekstam har varit flick- och damlagsträ­nare i IFK Stocksund sedan 2011, och hade dessförinn­an tio år bakom sig som pojklagstr­änare.

– Jag får ofta frågan om det är ett medvetet val att träna bara tjejer, men det är det inte. Jag ville testa något nytt och trivdes jättebra med det, och på den vägen är det.

Att vara nominerad till ungdomsled­arstipendi­et tycker han känns helt fantastisk­t.

– Jag är otroligt ärad och jätteglad över det. När andra uppskattar vad man gör får man världens boost, säger Kalle Ekstam.

Varför är du så populär?

– Svårt! En viktig sak tror jag är ha sitt ramverk som ledare, som kan vara lätt att tumma på i en tävlingsin­riktad miljö. Då är det är det lätt tappa det här med glädje, utbildning, deltagande och värme och kortsiktig­t jaga resultat.

Vad motiverar dig?

– Jag är intressera­d av människor och älskar fotboll. Spelarnas lärande, prestation­er och glädje är min belöning.

Handlar om att hitta sin egen stil

Just den här dagen, när Danderyds Nyheter hälsar på, är det träning för flickor födda 2006. För två år sedan kretsade allt mycket kring ordning och reda, men nu handlar det mer om att hitta sin egen stil, berättar Kalle Ekstam.

– Man kan inte sätta spelarna i en mall utan måste låta dem få vara sig själva på planen och utvecklas. Och den moderna fotbollen har ju plats för väldigt många typer av fotbollssp­elare, det är viktigt att veta om redan från början, säger han och fortsätter:

– En stor del av vår utbildning läggs på fotbollsfö­rståelse, att de ska vara analytiska och förstå spelets dynamik. Det är inget man gör på en vecka. Vi vill att den fotbollsut­bildning vi ger ska vara den främsta så går att få.

Ni siktar väldigt högt!

– Det är jättehögt ställda mål. Det utmanar oss, men inspirerar oss också. Spelarna ska även få en fantastisk utbildning i det sociala, och få med sig de verktyg de behöver i sitt vuxna liv, säger Kalle Ekstam.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROBIN HÖGBERG ?? TRÄNARIDEA­L. IFK Stocksund ska genomsyras av mottot ”seriös och generös”, berättar Kalle Ekstam: ”Det handlar bland annat om att alltid göra vårt bästa och att respektera motståndar­na, men också att alla känner sig välkomna på vår idrottspla­ts.
FOTO: ROBIN HÖGBERG TRÄNARIDEA­L. IFK Stocksund ska genomsyras av mottot ”seriös och generös”, berättar Kalle Ekstam: ”Det handlar bland annat om att alltid göra vårt bästa och att respektera motståndar­na, men också att alla känner sig välkomna på vår idrottspla­ts.
 ??  ?? UPPSKATTNI­NG. ”Kalle är rättvis, väldigt rolig och lagom sträng. Han är bästa tränaren på jorden”, säger Wilma Karling (till vänster), som får medhåll av lagkamrate­n Vilma Heumann: ”Han är också bra på att visa nya övningar tydligt så man förstår”.
UPPSKATTNI­NG. ”Kalle är rättvis, väldigt rolig och lagom sträng. Han är bästa tränaren på jorden”, säger Wilma Karling (till vänster), som får medhåll av lagkamrate­n Vilma Heumann: ”Han är också bra på att visa nya övningar tydligt så man förstår”.
 ??  ?? INTE SERVERAT. Bäst fotbollsfö­rståelse får spelarna om de får tänka själva, menar Kalle Ekstam.
INTE SERVERAT. Bäst fotbollsfö­rståelse får spelarna om de får tänka själva, menar Kalle Ekstam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden