Mitt i Danderyd

S VILL DANDERYDS PARTIER M TA BYGGBEHOVE­N

Byggandet står i fokus när vi nu drar igång vår granskning av partiernas ståndpunkt­er inför valet. På den tidigare bensinmack­sstationen vid Djursholms torg ska man bygga bostäder. Vi frågade politikern­a om det kan bli ett tiovånings­hus… FÖRTÄTA ELLER INT

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Redan i våras uppmärksam­made vi vad som ska hända med den gamla bensinmack­stomten vid Djursholms torg. I dag är där en parkering och vändzon för bussarna till och från torget.

Tomten beskrevs som väldigt attraktiv av Danderyds plan- och exploateri­ngschef, David Grind, när vi tidigare pratade med honom.

– Det är en väldigt speciell tomt, det kanske är en av Sveriges bästa tomter. Man får sjöutsikt och nära till kommunikat­ioner. Jag tror det kommer finnas ett stort intresse.

Som en del av vår valupptakt, där bostadsfrå­gan är ständigt aktuell, så har vi frågat respektive parti i kommunfull­mäktige om det vore möjligt eller omöjligt att bygga ett tiovånings­hus på marken.

– Det är omöjligt, det skulle inte alls passa in i den känsliga miljön. Det jag tänker att man kan bygga där är upp till tre våningar. Bygger man för högt riskerar man att kulturhist­oriska värden går förlorade, säger Olle Rechenberg (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Befarar motstånd

På frågan om var ”gränsen” går för en bostadsfas­tighet på tomten svarar de allra flesta partier att den går någonstans mellan tre till fyra våningar. Samtliga befarar även att motståndet från de boende i närheten skulle bli stort.

– Vis av erfarenhet vill jag säga att det här är något som Djursholma­rna inte skulle vilja. Vi har svårt att gå emot befolkning på känsliga platser som vid östra Eneby torg, Nora torg och Djursholms torg, säger Jan Lilja ( S), gruppledar­e.

Opposition­srådet Siv Sahlström ( C) menar att man genom att exploatera marken ska få fler bostäder till kommunen – men antalet får inte bli för många.

– Generellt är vi inte motståndar­e till höga hus. Vi ska bygga i till exempel Mörby Centrum men det är uteslutet på Djursholms torg. Vi kan bygga så vi får mer bostäder, men det ska inte vara högre eller större än den befintliga miljön, säger hon.

Men vad för roll har Danderyd i att lösa bostadssit­uationen i Stockholm? Ingen enligt Sverigedem­okraternas Christer Erestål, gruppledar­e.

– Jag vet inte om Danderyd har ett ansvar för det, att bygga bostäder till resten av världen. Vi tycker Danderyd är relativt färdigbygg­t, jag skulle hellre se att man byggde ett antal villor, säger han.

– Mitt parti har som huvudpunkt när det gäller utveckling att bevara villastads­karaktären så långt som möjligt, säger Peter Forssman (KD), ledamot i kommunfull­mäktige.

”Kör ofta över”

Carolin Robson (MP), gruppledar­e, menar att man vill ” bygga så många bostäder som omgivninge­n medger”, och att detta inte inkluderar ett hypotetisk­t tiovånings­hus.

– Det skulle bara bli ett torn och det har vi redan ett, man kan inte ha tio- eller femvånings­hus vid villatomte­rna. Jag tycker kommunen ofta kör över Danderydsb­orna när man presentera­r färdiga förslag, det behövs en medborgard­ialog tidigt då hade man exempelvis sluppit arga Djursholma­re som protestera­r med plakat vid slottet, säger hon.

När vi ställer frågan gällande förtätning av Danderyds villaområd­en är samtliga partier eniga om att man behöver vara försiktiga och lyssna in medborgarn­a. Dock menar man att fortsatt exploateri­ng i kommunens mer centrala delar skulle väga upp mot att inte bygga i kommunens villaområd­en.

– Dagens liberaler tycker inte man ska in och röja i trädgårdss­taden. Vi ska bygga 400 lägenheter i Mörby lund, ett 50-tal i Mörby centrum och 150 bostäder i området ”gropen”, säger Bengt Sylvan (L), gruppledar­e.

– Stadsutvec­kling ska framförall­t ske i kommunens centrala delar och längs E18stråket, säger Olle Reichenber­g (M).

Det är en väldigt speciell tomt, det kanske är en av Sveriges bästa tomter. Man får sjöutsikt och nära till kommunikat­ioner. Jag tror det kommer finnas ett stort intresse.

 ??  ??
 ??  ?? HÖJDARLÄGE? På tomten där det tidigare låg en bensinmack ska man bygga bostäder, det är klart. Men vi ställde frågan om det är möjligt med ett tiovånings­hus?
HÖJDARLÄGE? På tomten där det tidigare låg en bensinmack ska man bygga bostäder, det är klart. Men vi ställde frågan om det är möjligt med ett tiovånings­hus?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden