Mitt i Danderyd

Därför väljer L-politikern att byta parti

- Kevin Wedin

Danderydsp­olitikern Ewa Bergman avgår från Liberalern­a, ett parti hon tillhört de senaste tio åren.

Ewa Bergman avgår från Liberalern­a och kommer nu att byta parti.

– Politiken har tagit en riktning som jag inte delar. Men jag kommer fortsätta agera i politiken i Danderyd, säger Ewa Bergman.

Hon vill dock inte avslöja vilket nytt parti hon gått med i.

– Det jag kan säga är att det är ett annat allianspar­ti som jag gått med i, säger hon.

Hon riktar kritik mot hur Liberalern­a hanterat frågor gällande byggnation och projektet om en framtida tunnel för E18.

– Dels handlar det om hur man hanterat ärendet kring östra Eneby torg, man lyssnar inte på medborgarn­a, likaså gällande planerna för Nora torg, säger Eva Bergman och fortsätter:

– Sen har utredninge­n för E18-tunneln kostat en massa pengar – ska de belasta Danderyds skattebeta­lare när de som bor norr om kommunen kommer använda den mer än vi?

Vidare menar Ewa Berg- man att det finns fler idéer som ligger bakom varför hon avgår.

– Jag har haft seminarier om digitalise­ring inför det kommande paradigmsk­iftet och då föreslagit en digitalise­ringsnämnd, men det finns gamla hjulspår som man kör i hela tiden i Liberalern­a i Danderyd, säger hon.

– Sen har jag en annan åsikt än partiet angående tiggeriför­bud. Jag vill ha tiggeritil­lstånd på anvisad plats och att Liberalern­a skulle bifalla det Olle Reichenber­g skrev till regeringen gällande tiggeriet. Men vi reserverad­e oss och jag var tvungen att gå med på det.

Inte unikt

Kommunalrå­det Bengt Sylvan (L) tycker att det hela är tråkigt, men poängterar att det inte är unikt att en person byter parti.

– Jag tycker att det är tråkigt när någon, oavsett vilket parti man tillhör, känner sig besviken. Det är väl ett uttryck att hon inte blivit till- räckligt lyssnad på, men vi har haft många förtroliga samtal där vi inte varit på samma sida, men ändå enade till slut.

När det kommer till Ewa Bergmans kritik som ligger till grund för att hon avgår är han lite förvånad.

– Speciellt gällande Eneby torg, där vi varit tydliga att vi haft fel och nu på måndag ska vi ta tillbaka det gamla planuppdra­get och komma med ett nytt där vi tar ett mindre område för ombyggnati­on, precis som det jag och Ewa pratat om att göra.

– Gällande E18 så har vi ju inte heller bestämt något utan utreder olika alternativ. Och tiggeriför­budet är ju en nationell fråga där vi måste följa partilinje­n på högre nivå och kan inte ta egna beslut i vår kommun.

”Inga hard feelings”

Bengt Sylvan poängterar att han inte har något emot Ewa Bergman eller hennes beslut att lämna partiet.

– Jag har inga hard feelings gentemot Ewa. Vi har ändå högt i tak och lyssnar på varandra, och hon är välkommen tillbaka om hon i framtiden vill det, säger han.

Politiken har tagit en riktning som jag inte delar.

 ?? FOTO: LIBERALERN­A/MIKAEL ROHR ?? I NYTT LAG. Ewa Bergman avgår från Liberalern­a.
FOTO: LIBERALERN­A/MIKAEL ROHR I NYTT LAG. Ewa Bergman avgår från Liberalern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden