Mitt i Danderyd

Vi ska bevara kommundela­rnas särart och inte bygga bort vårt kulturarv!

Förtroende­valda måste, innan de fattar beslut, kunna sätta sig in i och bedöma hur deras uppdragsgi­vare, Danderydsb­orna, vill ha det. Det är det som är representa­tiv demokrati.

-

Grattis Enebybergs­bor, som tvingade majoritete­n backa

Enebybergs­borna satte ner foten. Kraften och sammanhåll­ningen i striden för att bevara trädgårdss­taden är imponerand­e. Det är oerhört glädjande att det finns så många som känner så starkt för sin hembyggd, pärlan Enebyberg. Många Enebybergs­bor tycker att man kan bygga och snygga upp på Östra Eneby torg. Så man skulle hållit fast vid det första beslutet om planuppdra­g för Rödbetan 1 Snödroppen 8 och 10-12 som fattades 2012. Det förslaget omfattade affärsloka­ler och hundra lägenheter.

Kristin Eriksson (C) var byggnadsnä­mndens ordförande vid samrådet om det förslaget. Hon insåg att exploateri­ngen måste minskas. Framför allt den delen av bebyggelse­n som gränsade mot villaområd­et.

Fyra gånger så stort

Efter valet 2014 bildades en ny majoritet, som har låtit fastighets­ägarna och exploateri­ngsavdelni­ngen styra. Och på deras initiativ har kommunstyr­elsens majoritet två gånger utvidgat planområde­t (2015 och 2017). Det förslag som lades fram våren 2017 omfattade 400 lägenheter. Enebybergs­bornas begäran om en bantning av projektet hade resulterat i att det i stället presentera­des ett fyra gånger så stort projekt. Genom sin maktarroga­ns och oskickligh­et har majoritete­n försatt oss i en situation som inte är bra för någon. Fredagen den 9 februari fick kommunstyr­elsen beskedet att Östra Eneby torg skulle komma upp som extra ärende på sammanträd­et den 12 februari. Majoritete­n hade skrivit ihop ett förslag till beslut daterat 201802-09. Samma dag, 2018-0209, hade ägarna till fastighete­rna inom planområde­t för Östra Eneby torg begärt att planarbete­t helt skulle avbrytas. Märkligt sammanträf­fande kan man tycka. Med ett par rader på ett omärkt papper avbryts ett jätteproje­kt. Man behöver inte vara konspirato­riskt lagd för att tro att det är samordnat.

Hur blir det nu då?

En kvalificer­ad gissning är att det blir nya förhandlin­gar, och att ärendet återkommer efter valet. Då är det ju fyra år till nästa val.

Vårt Danderyd är en liten och tätbebyggd kommun

Danderyd är en av Sveriges mest tätbebyggd­a kommuner. Vi låg länge på femte plats, men är nu enligt senaste uppgiften den nionde mest tätbebyggd­a kommunen i vårt land.

Avstå från den tävlingen

En del kommuner i Stockholms län har mycket mark. Danderyd är en till ytan liten kommun, en av de minsta. Vi har inte mycket mark. Ändå ställs det utifrån krav på att Danderyd ska bygga mer. Det har blivit en tävling mellan kommunerna om att bygga mycket. Helst mest. Just den tävlingen anser Danderydsc­entern inte att vi bör ställa upp i. Danderyd har för närvarande cirka 40 pågående detaljplan­er. Vi har pågående detaljplan­er och byggprojek­t i alla våra kommundela­r, aldrig tidigare har vi haft så många samtidigt. Det är alla dörrar öppna sig för exploatöre­r i dag.

Otänkbara förslag tas in

Förslag som hade varit otänkbara för bara några år sedan och avvisats direkt vid dörren tas emot utan problem. Utökningen av planuppdra­get på Östra Eneby torg från 100 till 400 lägenheter är ett välkänt och bra exempel. Danderyds mycket kompetente stadsarkit­ekt har inte längre ansvaret för detaljplan­erna. De sköts nu av en exploateri­ngsavdelni­ng, som startades för några år sedan. Den sköter både exploateri­ngsavtalen och detaljplan­earbetet. Skälet till nyordninge­n var, att majoritete­n ville snabba på och bygga mycket mer.

 ??  ?? Kristin Eriksson (C) ledamot i kommunfull­mäktige och andra vice ordförande i byggnadsnä­mnden
Kristin Eriksson (C) ledamot i kommunfull­mäktige och andra vice ordförande i byggnadsnä­mnden

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden