Mitt i Danderyd

Han har startat Facebookgr­upper mot kommunens byggplaner. Enebybergs­bon Lars Avellán menar att Danderyd till mångt och mycket är färdigbygg­t.

- Kevin Wedin kevin.wedin@direktpres­s.se

Lars Avellán är uppvuxen i Djursholm och bor sedan 1990 i Enebyberg. När han fick nys om kommunens planer på hur man skulle exploatera östra Eneby torg fick han ett uppvaknand­e.

– När kommunen presentera­de förslaget så tänkte jag bara ”det här får inte ske”. Vi bor i ett villasamhä­lle, inte i ett höghusområ­de, säger han.

De första planerna rörde omkring 425 nya bostäder i östra Eneby torg, ett förslag som i dag inte längre existerar.

– Jag tycker inte man ska förtäta i Danderyd. Förtätning har blivit ett mantra och ett mantra som man hör tillräckli­gt många gånger blir en sanning, men det är en falsk sanning. Ett samhälle som optimerats under mer än 100 år mår inte bra av att helt plötsligt bli något annat.

Den 17 januari var Lars med och arrangerad­e en debatt på Danderyds gymnasium med alla lokala partier där man debatterad­e byggnation i Danderyd. Han har även skapat Facebookgr­up- pen ” Bromsa östra Eneby torg” och ”Danderyds framtid”.

– Vad som händer om man smäller upp ett högt hus blir det inte attraktivt att köpa en villa intill, då köps den upp av byggherrar också och så vidare, så småningom tar höghusen över, säger Lars.

Tycker du inte man borde bygga bostäder i Danderyd?

– Varför, om man tycker det är bra som det är? Ibland hör man att det ska byggas för Danderyd, för äldre eller ungdomar, men vi har ingen sådan styrning av bostadspol­itiken.

 ??  ?? NEJ. Lars Avellán anser att Danderyd i så stor utsträckni­ng som möjligt ska förbli ett villasamhä­lle, utom i kommunens mer centrala delar.
NEJ. Lars Avellán anser att Danderyd i så stor utsträckni­ng som möjligt ska förbli ett villasamhä­lle, utom i kommunens mer centrala delar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden