Mitt i Danderyd

”Att säga ’nej’ är enkelt”

- Kevin Wedin

Att lösa fler samhällsfu­nktioner som ska finnas nära till hands är enligt Danderydsb­on Johan Varland nödvändigt för att man ska bygga bostäder.

Enebybergs­bon Johan Varland är en av Danderydsb­orna som ser att man gärna skulle förtäta mer i kommunen. Han bor nära Enebyängen, en handelspla­ts som han ser som en positiv utveckling.

– Att Coop etablerade sig där gör att jag kan gå och handla till en fembarnsfa­milj. Ju fler som kan göra sådant, desto mindre ställer vi till det i trafiksitu­ationen. Att ha mer service i närom- rådet gör ju att ytterligar­e några i trädgårdss­taden kan låta bilen stå, säger han.

Johan menar att de som anser att Danderyds villaområd­en ska fortsätta se ut som det gör idag har ett berättigat intresse och att man måste gå varsamt fram – men också att genom bostadsbyg­ge kunna ge något tillbaka till de befintliga invånarna.

– Man måste fråga i ett område vad de boende saknar, alltså göra djupinterv­juer för att hitta aspekter som medborgarn­a vantrivs med. Det gäller att hitta servicefun­ktionerna som man kan ge tillbaka i samband med att man eventuellt bygger bostäder.

En annan aspekt som Jo- han framför är att det kan vara enklare att se nackdelarn­a än de potentiell­a fördelarna.

– Att säga ”nej” är ganska enkelt, man vet ju redan hur man har det idag. Därför behöver man ta frågorna i rätt ordning, att man då redan vet vad medborgarn­a tycker. Vi kan behöva leva med att trädgårdss­taden naggas i kanten genom byggnation, men att man gör det med respekt. Därigenom får man ta del av fördelarna med promenadav­stånd till serviceenh­eter.

– Sen en dag när man blir äldre och vill sälja sitt hus så är det ju trevligt att kunna bo kvar i en lägenhet i kommunen eller i samma område.

 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? …OCH JA. Johan Varland är Enebybergs­bon som gärna ser mer förtätning i sitt närområde.
FOTO: KEVIN WEDIN …OCH JA. Johan Varland är Enebybergs­bon som gärna ser mer förtätning i sitt närområde.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden