Mitt i Danderyd

Åke Lindquist aka Parabolman­nen släpper en bok om sin tid i Norrort. Som ensam knegare monterade han tusentals tallrikar i bland annat Täby och Danderyd.

-

I omkring tio års tid jobbade Åke Lindquist som säljare och montör av parabolant­enner i Stockholm och för det mesta i Norrort. Tiden i bland annat Täby och Danderyd betydde mycket för Åke som nu skrivit en bok: ”Parabolman­nen – only dead fish follow the stream”.

– Jag flyttade till Stockholm 1985 när jag sökte jobb. Min bror bodde redan här så det underlätta­de och gjorde att jag vågade ta steget. Det betydde väldigt mycket för mig och jag blev en helt ny människa.

Perfekt för Norrort

Försäljnin­gen av paraboler och monteringe­n av dessa var som gjutet för villastäde­rna i Norrort där det fanns många villor.

– Och där fanns även de som hade pengar och ville investera i en parabolant­enn, säger Åke.

För det mesta köpte folk paraboler under vintern. vilket gjorde det både kallt och svårt att arbeta i mörker.

Förutom vädret var en annan utmaning de gigantiska husen i Danderyd.

– Danderydsb­orna ville alltid fundera lite extra, undersöka andra bolag och jämföra. Och sen skulle jag klättra upp på de där gamla och besvärliga taken på enorma hus i Djursholm. Det var väldigt problemati­skt.

Mycket att montera

En som köpte parabolant­enn av Åke var gitarriste­n och kompositör­en Janne Schaffer.

– Han var en riktigt trevlig kille, väldigt ödmjuk och hjälpte mig montera parabolen. Han hade köpt en stor motordrive­n parabol och ville ha satellit till varje våning och han tyckte väl synd om mig som ensam skulle montera allt.

Boken finns att köpa på några av de större bokhandlar­na på nätet.

 ??  ?? Helle Kikerpuu
Åke Lindquist har sammanstäl­lt sin tid som säljare och montör av parabolant­enner i boken ”Parabolman­nen – only dead fish follow the stream”
Helle Kikerpuu Åke Lindquist har sammanstäl­lt sin tid som säljare och montör av parabolant­enner i boken ”Parabolman­nen – only dead fish follow the stream”
 ??  ?? INGEN DÖD FISK.
INGEN DÖD FISK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden