Mitt i Danderyd

Till salu: 57 hektar skog i Danderyd

- Saga Lindqvist Lotten Engbom norrort@direktpres­s.se

Har du alltid drömt om en egen skog i Danderyd? Då har du din chans nu. Men du lär behöva punga ut minst 30 miljoner kronor för att Danderydss­kogen ska bli din.

Nu kan du förvärva en helt egen skog i Danderyd. Skogen som är till salu ligger i Enebybergs-området, och är en del av Rinkebysko­gen.

– Marken är på 57 hektar och angränsar till Sollentuna kommun, säger Björn Larsson, fastighets­strateg på Sveaskog, som säljer marken.

I försäljnin­gen inkluderas dessutom en mindre fastighet.

– Det finns en liten byggnad på marken, men jag skulle mer kalla det för en barack. Den är övergiven sedan länge och det finns inget rinnande vatten. Och vill man bygga måste man ha bygglov, säger Björn Larsson.

Kräver hänsynstag­ande

Marken ligger ute till försäljnin­gför 30 miljoner kronor – men det kan bli ett saftigare pris än så.

– Vi förbehålle­r oss rätten att ha en budgivning när vi fått in anbuden den 16 mars. Vi har satt det utgångspri­set men vi hoppas ju på mer naturligtv­is. Vi får väl se, säger Björn Larsson.

Vad kan man göra med marken om man köper den?

– Ja, alltså du kan ju springa på den och gå promenader. Det handlar naturligtv­is om ett hänsynstag­ande. Det är fortfarand­e allemansrä­tten som kommer att gälla.

Björn Larsson menar att det i nuläget går att bedriva ett litet skogsbruk på marken. Men han poängterar att det även spekuleras om en framtida exploateri­ng på marken.

– I nuläget har vi inga papper på att man får exploatera, men det är möjligt att det blir aktuellt i framtiden. Men återigen, köper man marken ska man veta att det krävs ett hänsynstag­ande.

Som det ser ut nu är det ett flertal personer som är intressera­de av att köpa marken. Och alla intressant­er går i samma tankar.

– Vi har haft några som är intressera­de sen tidigare, men nu ville vi också ta steget att gå ut med det på markna- den. Och som det ser ut är det exploateri­ng som finns i folks baktankar, säger Björn Larsson. Varför säljer ni marken? – Det tillför inte vårt skogsbruk mycket, så därför har vi tagit beslut om att sälja den.

”Värdefullt grönområde”

Olle Reichenber­g (M), kommunstyr­elsens ordförande, menar dock att kommunen inte är för bostadsbyg­gande i skogen.

– Det här är ett värdefullt grönområde för kommunen. Det skulle vara helt främmande med bostäder i den miljön, säger han och fortsätter:

– Vi kommer inte ändra detaljplan­en för det området. Det kommer inte på tal.

Rinkebysko­gen har tre markägare. Förutom Sveaskog äger Svenska Kyrkan 42 hektar och Danderyds kommun äger 237 hektar av Rinkebysko­gen. Den del kommunen äger är idag klassad som naturreser­vat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden