Mitt i Danderyd

Med anledning av diskussion­en kring rökförbud i offentliga miljöer vill nu Miljöparti­et att det tas krafttag mot rökningen på tunnelbane­perronger. Ett förbud som idag finns – men inte efterlevs.

- Emma Thimgren

Tomas Eriksson (MP) gruppledar­e i Stockholms läns landsting tycker att informatio­nen som finns är bristfälli­g.

– Majoritete­n av alla resenärer vet inte att det är förbjudet även utomhus. Vi vill att det märks ut tydligare, till exempel med större skyltar. Den som rör sig i lokaltrafi­ken ska inte kunna missa att det finns ett förbud.

Förbjudet sedan 2105

Sedan januari 2015 är det förbjudet att röka på tunnelbane- och pendeltågs­perrongern­a, såväl inne som ute. Men det är fortfarand­e många som inte känner till förbudet. Den enda skyltninge­n som finns idag är små symboler på informatio­nstavlorna. Exakt hur skyltarna bör omformas lämnar Tomas Eriksson till förvaltnin­gen.

Miljöparti­et vill även att ordningspe­rsonal ska tillrät- Snart färdigrökt på utomhusper­rongerna?

tavisa personer som röker.

– Idag går de ofta bara förbi folk som röker, säger Tomas Eriksson.

Beatrice, 29 år, som står på Gullmarspl­ans perrong och röker säger att hon inte kände till förbudet.

– Det gjorde jag faktiskt inte. Jag åker kommunalt varje dag men har aldrig sett skyltarna.

Mario Essaisi, 50 år, jobbar som tunnelbane­förare och tycker att skyltninge­n är bra Under januari i år tog SL:s kundtjänst emot 35 kundsynpun­kter om rökning, och Claes Keisu tror att det nog bara är en bråkdel av alla som reagerar på rökningen. Men att sätta upp andra skyltar eller göra förbudet tydligare för resenärern­a är i nuläget inte aktuellt.

– Nu är det ju en ny tobakslag på gång som förbjuder rökning utomhus i kollektivt­rafiken och det är något som vi välkomnar. Då blir det lättare att avvisa rökare som inte fimpar när de uppmanas till det, säger Claes Keisu.

 ??  ?? FIMPAT.
FIMPAT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden